Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Nemzetbiztonsági kockázatnak találták Demeter Mártát

2019.02.11. 19:30

Nemzetbiztonsági kockázatnak találta az Alkotmányvédelmi Hivatal Demeter Márta LMP-s képviselőt, erről pedig már tájékoztatta is a hivatal az Országgyűlés elnökét. A nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárást korábban pont a házelnök kezdeményezte.

A nemzetbiztonsági kockázat miatt – a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 72/B. § (8) bekezdése alapján – azonnal meg kell szüntetni Demeter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságában betöltött alelnöki tisztségét és tagságát, kivéve, ha az Országgyűlés a kockázati tényező ellenére annak fenntartása mellett dönt, áll az Országgyűlés Sajtóirodájának hétfői közleményében.

Demeter bizottsági tagságával a Házbizottság hétfőn soron kívüli ülésen foglalkozott, ám mivel azon az ellenzéki frakciók képviselői nem vettek részt, nem alakulhatott ki konszenzus, ám mivel a törvények alapján az Országgyűlésnek haladéktalanul döntenie kell az ügyben, Demeter bizottsági tagságának és bizottsági alelnöki posztjának felmentését javasolta a Házbizottság. Erről a javaslatról várhatóan a tavaszi ülésszak első ülésnapján, február 18-án dönt az Országgyűlés.

Demeter Márta kapcsán múlt pénteken terjedt el a hír, hogy megbukhatott a nemzetbiztonsági átvilágításon, amit azután kezdeményeztek, hogy az LMP-s képviselő 2018 októberében megkérdezte Benkő Tibor honvédelmi minisztertől, miért honvédségi repülőgépen szállították haza Ciprusról Orbán Viktor lányát. Később kiderült, hogy Demeter egy Cipruson szolgáló Orbán vezetéknevű katona gyerekét tévesztette össze a kormányfő lányával, ezért a bizottsági tagságáról és képviselőségéről is le akarták mondatni, majd feljelentették.

Demeter kizárása  precedens nélküli lenne, mivel bizottsági tagságától még senkit nem fosztottak meg 1990 óta.