Donát
-2 °C
12 °C

Nemzetbiztonsági kockázatnak találták Demeter Mártát

2019.02.11. 19:30

Nemzetbiztonsági kockázatnak találta az Alkotmányvédelmi Hivatal Demeter Márta LMP-s képviselőt, erről pedig már tájékoztatta is a hivatal az Országgyűlés elnökét. A nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárást korábban pont a házelnök kezdeményezte.

A nemzetbiztonsági kockázat miatt – a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 72/B. § (8) bekezdése alapján – azonnal meg kell szüntetni Demeter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságában betöltött alelnöki tisztségét és tagságát, kivéve, ha az Országgyűlés a kockázati tényező ellenére annak fenntartása mellett dönt, áll az Országgyűlés Sajtóirodájának hétfői közleményében.

Demeter bizottsági tagságával a Házbizottság hétfőn soron kívüli ülésen foglalkozott, ám mivel azon az ellenzéki frakciók képviselői nem vettek részt, nem alakulhatott ki konszenzus, ám mivel a törvények alapján az Országgyűlésnek haladéktalanul döntenie kell az ügyben, Demeter bizottsági tagságának és bizottsági alelnöki posztjának felmentését javasolta a Házbizottság. Erről a javaslatról várhatóan a tavaszi ülésszak első ülésnapján, február 18-án dönt az Országgyűlés.

Demeter Márta kapcsán múlt pénteken terjedt el a hír, hogy megbukhatott a nemzetbiztonsági átvilágításon, amit azután kezdeményeztek, hogy az LMP-s képviselő 2018 októberében megkérdezte Benkő Tibor honvédelmi minisztertől, miért honvédségi repülőgépen szállították haza Ciprusról Orbán Viktor lányát. Később kiderült, hogy Demeter egy Cipruson szolgáló Orbán vezetéknevű katona gyerekét tévesztette össze a kormányfő lányával, ezért a bizottsági tagságáról és képviselőségéről is le akarták mondatni, majd feljelentették.

Demeter kizárása  precedens nélküli lenne, mivel bizottsági tagságától még senkit nem fosztottak meg 1990 óta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!