Karácsony Gergely bocsánatot kért a Gyöngyösi listázós felszólalását mentegető mondatáért

2019.02.12. 06:58

A Mazsihisz hétfőn egy közleményben azt írta, elfogadhatatlan számukra bármilyen politikai célú listázás, és ilyesmi akár mégoly tétova mentegetését is hibának tartják. Utóbbi reakció arra érkezett, hogy Karácsony Gergely a múlt héten a Hír TV-nek elég szerencsétlen interjút adott, amiben azt mondta, hogy nem nácizmus listázni a zsidó képviselőket.

A kérdés pedig a Jobbik képviselőjének, Gyöngyösi Mártonnak elhíresült parlamenti felszólalása miatt került elő, illetve az ellenzéki együttműködés, a Jobbikkal való együttműködés miatt.

Karácsony Gergely a Mazsihisz közleménye után a Facebookon posztolt. Azt írta:

Egyetértek a Mazsihisszel, súlyos hibát követtem el. Ismételten bocsánatot kérek mindenkitől, akit megbántottam. Természetesen én is elfogadhatatlannak tartom az állampolgárok politikai célzatú listázását.

Frissítés: Ezzel kapcsolatban hétfő este aggodalmának adott hangot a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke is: "a jelek szerint szövetséget fontolgat a Jobbikkal a magyar ellenzék más részének több politikusa", írta az MTI. Ronald S. Lauder a WJC honlapján megjelent beszámoló szerint kijelentette, hogy nemrégiben Magyarországon járt, mivel az utóbb hónapokban olyan hírek jutottak el hozzá, melyek szerint néhány ellenzéki politikus kész arra, hogy "esetleg szövetségre lépjen a szélsőséges Jobbik párttal".

"Magyarországi látogatásomon döbbenten tapasztaltam, hogy a hírek igazak" - mondta Lauder."Alig pár éve a Jobbik azzal tűnt ki, hogy nyíltan antiszemita, rasszista, idegengyűlölő hangot ütött meg és ilyen ideológiát követett. A párt tagjai és vezetői azóta is vergődnek gyűlöletkeltő nyilatkozataik és tetteik mocsarában. Egy ideje a Jobbik ugyan megpróbálja átcímkézni magát, ám konkrét tettekben alig tett valamit azért, hogy elhatárolja magát antiszemita gyökereitől, vagy hogy gátat vessen a párt helyi szervezeteiben folyó antiszemitizmusnak és rasszizmusnak" - vélekedett Lauder.

A Zsidó Világszervezet elnöke szerint a Jobbiknak sokkal hihetőbben kell példáznia, hogy ellenzi az antiszemitizmust és a rasszizmust, és tettekkel bizonyítania, hogy nem jelent fenyegetést a Magyarországon élő zsidó közösség biztonságára, jólétére, sem más kisebbségére. Lauder szerint amíg ez nem történik meg, a Jobbikra mind a magyar parlamentben, mind pedig nemzetközi közösségben szövetségre alkalmatlan kitaszítottként kell tekinteni, és veszélyes bármelyik magyar politikai pártnak együttműködnie vele, beengedni a magyar politika fősodrába.  • Hírek
  • Hitelkártya