Bárki kérhet olyan VIP-kártyát, amivel Demeter Mártát támadják

LRM EXPORT 111182928630949 20190210 184746400
2019.02.13. 14:50
Lényegében bárki igényelhet méltányossági alapon ellátást a Honvédkórházban. A kormányzatot ellenzéki politikusként rendszeresen támadó Demeter Márta is igényelte ezt édesanyjának, amit a parancsnok engedélyezett, de végül a képviselőnő édesanyja nem vette igénybe. A kérelemről a Honvédelmi Minisztériumban is tudniuk kellett, így nem feltétlenül a kórház szivárogtathatta csak ki ezt az egészségügyi adatot.

Még le sem csengett Demeter Márta nemzetbiztonsági átvilágításának ügye, amikor a kormányzati szimpátiáját nem titkoló Origo arról írt, hogy az LMP-s politikus „lebukott”, mert VIP-kártyát igényelt a Honvédkórházban.

A névtelenül megírt anyagban a lap közölte Demeter kérelmét, amit még 2017 nyarán írt a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnokának, Szabó István vezérőrnagynak. Demeter azt kérte a parancsnoktól, hogy a Honvédkórház Speciális Rendeltetésű Centrum járóbeteg-ellátását igénybe vehesse. 

Az Origo hírére Demeter az Alfahíren reagált. A Jobbik-közeli portál azt írta, hogy Demeter 2017 augusztusában azért fordult a Honvédkórház vezetéséhez, mert szerette volna a végstádiumban lévő édesanyjával tölteni az utolsó napokat, és abban a kórházban, ahol feküdt, nem engedték meg számára, hogy az anyja mellett legyen éjszaka is.

Ezért Demeter Márta a Honvédkórházba akarta az édesanyját befektetni, mert ott lehetősége lett volna arra, hogy vele legyen a kórteremben éjszaka is – írta az Alfahír, majd idézte a politikust is:

Semmilyen ellátást nem igényeltünk, akkor már tudtuk, hogy meg fog halni. 

Az Alfahír cikke szerint Demeter édesanyja nem is került a Honvédkórházba, mert a másik intézmény vezetése végül engedélyezte a képviselőnőnek, hogy bent legyen, így azon az éjszakán is ott volt, amikor az édesanyja meghalt. Ami – tette hozzá a lap – mindössze néhány nappal azután történt, hogy a Honvédkórház elfogadta a kérelmét, amiben egyébként rögzítve volt, hogy az édesanyja számára kéri az engedélyt.

Soha semmilyen ellátást nem kaptam a Honvédkórházban, soha, még vérvételen sem voltam ott soha

– nyilatkozta a lapnak Demeter. 

Az Origo által közzétett dokumentum ezzel szemben arról árulkodik, hogy Demeter a saját, nem pedig beteg édesanyja részére kért ellátást 2017. július végén. 

Ugyanakkor birtokunkba került egy levelezés, ami igazolja: Demetert 2017. augusztus 10-én a Honvédkórház egyik illetékese arról tájékoztatta, hogy az intézmény parancsnoka engedélyezte az édesanyja részére az MH EK Speciális Rendeltetésű Centrum járóbeteg-ellátásának igénybevételét, amelyhez egyéves időtartamú igazoló kártyát fognak kiállítani. Ugyanebben a levélben a kórház elküldött Demeternek egy méltányossági kérelmet, arra kérve őt, hogy azt kitöltve küldje vissza nekik. 

Az Origo tehát egy olyan, júliusban írt kérelmet közölt, ami szerint Demeter magának kérte volna az ellátást, míg egy bő két héttel később írt válaszlevél tartalma azt bizonyítja: beteg édesanyjának kérte azt.  

Utánanéztünk annak a jogszabálynak, amire Demeter a kérelemben hivatkozott. Eszerint a Honvédkórház egészségügyi szolgáltatásaira mások mellett azok is jogosultak, akiknek a honvédelmi miniszter vagy az általa kijelölt személy „kivételes méltánylást érdemlő esetekben" az igénybevételt engedélyezi. Tehát lényegében bárki kérheti, az más kérdés, hogy megkapja-e. 

Azok kérelmét, akik a Honvédkórház szolgáltatásait méltányossági alapon akarják igénybe venni, a Honvédelmi Minisztérium (HM) igazgatási és jogi főosztálya dolgozza fel és terjeszti fel állásfoglalásra a miniszter által kijelölt személyhez. Ha a kérelmet ez a személy jóváhagyja, akkor a kérelmezővel a jogi főosztály egyezteti az adatokat, majd miután kiadta az írásbeli engedélyt, megküldi azt a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökségére. Ez utóbbi állítja ki végül az írásbeli engedélyt, és küldi meg azt az érintetteknek.  

Tehát maga a kérelem nemcsak a Honvédkórház illetékesein futott át, hanem a minisztériumon is. Több emberen keresztülmehetett, így többen lehettek, akiknek lehetőségük volt azt a propagandasajtónak kiszivárogtatni. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Bárki kérhet olyan VIP-kártyát, amivel Demeter Mártát támadják

Az ellenzéki képviselő nem magának kérte az ellátást, hanem halálos beteg édesanyja miatt. Azt nem lehet tudni, a HM-ből vagy a kórházból szivárgott-e ki ez az egészségügyi adat.

574 · Feb 13, 2019 02:50pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Az ellenzék felsorakozott Demeter Márta mögött. „Nem hittük volna, hogy a Fidesz a legalja módszereket fogja használni Demeter Márta képviselőtársunk ellen. A vele szemben alkalmazott lejárató eszközök elfogadhatatlanok. A legutolsó kegyeletsértő lépésük embertelen és visszataszító. Méltatlan egy kórház vezetéséhez és egy volt tábornok miniszterhez, szembemegy mindazzal, amire egy katona felesküszik” – írják közös közleményükben DK-s, MSZP-s, jobbikos, LMP-s, párbeszédes képviselőnők, majd hozzáteszik: szolidárisak Demeter Mártával, és felkészültek a következő támadásokra.

„A parlamenti műfajokban – interpelláció, azonnali kérdés – szűkülnek a lehetőségeim, ám van a képviselői mandátumnak egy nagyon cselekvő része: például rengeteg iratba tekinthetek bele. Ha pedig akad egy konkrét ügy, akkor függetlenként hitelesebben képviselhetem, ugyanis amit mondok, azt nem a pártom viselkedése alapján ítélik meg" – ezt még 2017-ben nyilatkozta Demeter Márta a Vasárnapi Híreknek.

A politikusnő ekkor már otthagyta az MSZP-t, de még nem lett az LMP frakciójának a tagja. Kérdés, hogy politikailag átgondolt döntés volt-e attól a Honvédkórháztól segítséget kérnie édesanyja betegsége miatt, amelyik intézmény a HM irányítása alá tartozik. Merthogy politikusként éppen olyan ügyeket túrt elő, amelyek érzékenyen érintették a kormányzatot. Tény, hogy a jogszabályok ezt neki is lehetővé tették, ahogy bárki más is kérelmezhette volna azt, amit ő. 

Demeter nemcsak a VIP-kártya miatt kezdte el támadni a kormányoldal, hanem a nemzetbiztonsági átvilágítása miatt is, utóbbiról ebben a cikkben írtunk részletesen

(Borítókép: Szekeres Máté / Index)