5,7 milliárdot kap az Orbán irodáját gondozó Várkapitányság

2019.02.13. 15:08

A Nemzeti Hauszmann Program megvalósításáról és a végrehajtásához szükséges 2019. évi, 2020. évi és 2021. évi forrás biztosításáról döntött – vélhetően még a múlt héten – a kormány, a Magyar Közlöny szerdai számában pedig meg is jelent az idevágó, Orbán Viktor aláírásával ellátot határozat.

Eszerint csaknem 40 milliárd forintot fordít a következő két-három évben a költségvetésből arra a kormány, hogy „megvédje” a budai Várat. Egészen pontosan a kormány úgy érzi: „a Budai Várnegyed védelme, megőrzése, méltó bemutatása továbbra is kiemelt feladat, amelynek érdekében

a Budai Palotanegyed átfogó rekonstrukciója szükséges a Budai Várnegyed reprezentatív, kormányzati elhelyezési, kulturális és turisztikai funkcióinak erősítése céljából”

Ezzel az indoklással pedig Orbán:

  • a teljes Budai Palotanegyedet érintő fejlesztésekre 10,21 milliárd forintot;
  • a Csikós udvart és a Nyugati kertet érintő fejlesztésekre 13,83 milliárd forintot,
  • a Budavári Palota fejlesztéseire 4,04 milliárd forintot;
  • a Budai Palotanegyed épületeinek újjáépítésére 3,4 milliárd forintot;
  • a Várkertek fejlesztése és a déli várszoknya helyreállítására 1,9 milliárd forintot;
  • a „Halászó fiú” és a „Mátyás kút” elnevezésű szökőkutak helyreállítására 900 millió forintot;
  • az I. kerületi Táncsics utca 9. szám alatti ingatlan felújítására 850 millió forintot;
  • a XI. kerületi Talpas utcai telephely fejlesztésére 900 millió forintot

rendelt átcsoportosítani.

Időarányosan pedig ez úgy fog kinézni, hogy Varga Mihály pénzügyminiszternek a 2019-ben szükséges 10 milliárd 670 millió forintot három lépcsőben, legkésőbb júniusig kell előteremteni és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rendelkezésére bocsátani, aztán jövőre további mintegy 12, a rá következő évben több mint 14 milliárd forintot különítenek el a palotanegyedre a költségvetésben.

Talán még ennél is érdekesebb azonban az, a szintén Orbán által jegyzet határozat, amely a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. feladatainak ellátása érdekében szükséges forrás biztosításáról rendelkezik. Ebből ugyanis kiderül, hogy a kormány által az év elején létrehozott társaságnak már idén több mint ötmilliárd forintot adnak „kulturális fejlesztési, örökségvédelmi és egyéb feladatok ellátásának támogatása jogcímen”, mindezt közfeladattá is téve.

Így a Várkapitányság több mint ötmilliárd, egészen pontosan 2019-ben 5 milliárd 793 millió forintos állami keretet kap.

Ezen felül pedig még két további – állami, nonprofit – céget is megbízott a kormány, hogy a kulturális és örökségvédelmi feladatoknak eleget tegyenek. A Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. 524 millió, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. pedig 676 millió forintot költhet el idén.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
5,7 milliárdot kap az Orbán irodáját gondozó Várkapitányság

További mintegy 40 milliárd forintot költenek 2021 végéig a budai várnegyed rekonstrukciójára.

1516 · Feb 13, 2019 03:08pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Korábban írtunk arról, hogy a Miniszterelnökség felügyelete alatt 2018. december 31-én megalakult a Várkapitányság Nonprofit Zrt., az új cég a budai várbeli kormányzati beruházásokat is felügyelő Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., valamint a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. összeolvadásából jött létre. A Várkapitányság igazgatóságának tagja 2023 végéig Fodor Gergely, akit 2018 nyarán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nevezett ki a budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások koordinálására.

A Várgondnokság és a Budavári Kft. egyaránt az Ybl Miklós tér 6. alatt üzemelt - a Várkapitányságnak is ez a központja -, mindkettőt a korábban botrányba keveredett Gyutai Csaba fideszes politikus, volt zalaegerszegi polgármester vezette - jelenleg nem tudni, hogy az összeolvadással miként alakult az ő sorsa.

Arról is beszámoltunk, hogy egy év eleji kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter már bejelentette: újabb nagyszabású építkezések várhatók a következő években a Budai Várban. Ez azt jelenti, hogy a Karmelita épületegyüttes felújításával és a miniszterelnök beköltözésével nem ér véget a Hauszmann Tervnek elkeresztelt rekonstrukciós program, amelynek jövője elég bizonytalannak látszott, amióta 2016 nyarán Lázár János váratlanul kirúgta a program eredeti gazdáját, L. Simon Lászlót. Sokáig egyáltalán nem is volt kormányzati felelőse az ügynek, aztán tavaly június 1-én kinevezték a Vár összes kormányzati beruházásáért felelős miniszteri biztosnak Fodor Gergelyt tíz hónapra. Ő korábban teljesen ismeretlen volt a nyilvánosság előtt, az olimpiai pályázatot menedzselő Budapest 2024 Zrt. végelszámolását irányította. Várügyi miniszteri biztosként sem nagyon kereste eddig a reflektorfényt.

Ehhez képest most az MTI-nek nyilatkozott arról hogy „a magyar embereknek kívánja visszaadni a Budai Várnegyedet a Nemzeti Hauszmann Program”, amely a következő három év új beruházásait fogalja keretbe. A miniszteri biztos hangsúlyozta: az elmúlt több mint hatvan évben a vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált.

A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló program célja ezért az, hogy "a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét" visszaadja a magyar embereknek.

A következő hároméves fejlesztési ciklusban megvalósul a várbeli utak, sétányok és parkok rendbetétele, illetve a Csikós udvar környékének akadálymentesítése, megindul az 1945 után lerombolt épületek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása", befejeződnek a folyamatban lévő beruházások, újranyílik a palota rekonstruált Szent István-terme – jelentette be a kormányhatározatok megjelenésével egyidőben Fodor Gergely.