Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

437 ezer dollárral károsítottak meg egy híres amerikai producert

2019.02.14. 10:15

Egy híres amerikai filmproducert 437 ezer dollárral megkárosító csalók ellen emelt vádat az ügyészség, derül ki a Csongrád Megyei Főügyészség tájékoztatójából.

A két szerb és egy horvát állampolgárt különösen nagy kárt okozó csalás és közokirat-hamisítás bűntettével, valamint pénzmosás elkövetésében való megállapodás vétségével vádolják.

Az történt,

  • hogy három férfi megállapodott abban, hogy megszerzik az angol-amerikai kettős állampolgárságú filmproducernek egy csehországi bankszámláján levő pénzét.
  • A producer nevére és személyi adataival – a vádlottak egyikének fényképével – hamis brit útlevelet, személyi igazolványt és vezetői engedélyt, valamint névjegykártyákat készítettek.
  • A hamis okmányok felhasználásával Szegeden a sértett nevére számlát nyitottak. 
  • A vádlottak másnap Prágába utaztak, ahol bementek a producer számlavezető bankjába, ott a hamis okiratok felhasználásával megváltoztatták a bankszámla internetes hozzáférési kódjait.
  • Kétezer dollárt felvettek a számláról, 435 ezer dollárt pedig a magyarországi bankszámlára átutaltak. Majd visszautaztak Szegedre, ahol 12 ezer dollárt felvettek, a fennmaradó több mint 400 ezer dollárt át akarták utaltatni egy érdekeltségükbe tartozó fiktív cégnek.  

A sértett azonban megtudta, hogy bankszámlájáról pénzt vettek fel, és utaltak át, ezért értesítette a magyar bankot, így derült ki a csalás.

A vádlottak 437 ezer dollár, mintegy 120 millió forint kárt okoztak, de mivel a pénz nagy részét lefoglalták, így a meg nem térült kár összege mintegy 4 millió forint.

(MTI, Csongrád Megyei Főügyészség)