A XVI. kerületi fideszes polgármester: Bálint gazda a mi díszpolgárunk is

2019.02.15. 16:02

Nagy vihart kavart a XVI. kerületi képviselőtestület szavazása a kerületi díszpolgári címről. A zárt ülésről a kerület LMP-s képviselője, Mizsei László számolt be a Facebookján, és azt írta, hogy "többszöri jelölés után a testület fideszes többsége ismét elkaszálta az idén 100 éves Bálint György kertészmérnök díszpolgárságát, ahogy eddig is, egységesen, tömbben szavazva."

Az esetről megkérdeztem Kovács Péter fideszes polgármestert, mit gondol arról, hogy a fideszes képviselők leszavazták Bálint György jelölését, de a polgármester szerint erről szó sincs.

Senki nem szavazta le Bálint György díszpolgárságát. Senki nem mondta, hogy ne lenne méltó a díszpolgári címre bármelyik felterjesztett személy. Szerintem mind a 10 jelölt méltó erre

- írta. A félreértést az okozta, hogy a testület 10 jelöltből választott díszpolgárt, ebben a tíz névben Bálint György neve is szerepelt.

Az önkormányzat pénteki közleménye szerint „a kerületi lakók által javasolt 10 díszpolgárjelölt közül választhattak, akik mindannyian kiváló emberek, életútjuk, tevékenységük alapján bármelyik méltó lenne a díszpolgári címre (...) a szavazólapon 10 jelölt közül lehetett egyet választani, így fogalmilag is kizárt, hogy bárki bármelyik jelölt ellen szavazott volna vagy akár leszavazta volna.

Következésképpen, senki nem szavazott nemmel Dr. Bálint György díszpolgárságára. 

Ugyanakkor a testület egyik fideszes képviselője, Vincze Ágnes a hír megjelenése után személyes véleményét is megírta Bálinttal kapcsolatban, amit a Facebookon kommentekben tett közzé. Azt írta, hogy soha nem szavaz „ballib múltú emberre. Értsd MSZMP MSZP SZDSZ. (...) Ha pitiség, ha nem, én sem szdszes múlttal, sem szocialista múlttal nem támogatok senkit díszpolgárnak. Ez van. Lehet kiakadni meg személyeskedni ebben a döntésemben az sem hatna meg ha 110 éves lenne Bálint György.”

Ezzel kapcsolatban a polgármester a kérdésemre személyes véleményeként azt mondta, nem ért egyet Vincze Ágnes képviselőtársa véleményével.

„Nekem teljesen mindegy ki melyik párt tagja, én azt tartom szem előtt, hogy mit tesz. Tudja mi itt a XVI. kerületi Fideszben nem egy szellemi gettóban élünk, mindenkinek van saját véleménye, motivációja. Vincze Ágnesnek ilyen, nyilván megvan ennek az oka. Nekem, meg a képviselő-testület többségének más.”

Azt írta, hogy

Bálint György már Budapest díszpolgára, így, mivel a XVI. kerület is része Budapestnek, a mi díszpolgárunk is.

Három éve forgattunk Bálint gazdával, nézze meg az akkor 97 éves Bálintról szóló videónkat.

Olyan vagyok, mint a barackfám: tele sebesülésekkel, de még mindig terem