Nem volt hiba, hogy bilincs nélkül volt a tárgyalásán a később megszökő rab

2019.02.15. 22:31

A Fővárosi Törvényszék szabályosan járt el a bírósági tárgyalásáról egy őr fegyverével megszökött fogoly ügyében, akit végül csak egy autós üldözés után tudtak elkapni a rendőrök - tudatta a törvényszék sajtóosztálya péntek este közleményben. Szabályosan járt el a bíróság, amikor úgy rendelkezett, hogy ha nincs akadálya, az előállító büntetés-végrehajtási őr vegye le a vádlott kezéről a bilincset, hiszen ilyen esetekben is rajta marad a fogoly kezén az úgynevezett vezetőbilincs, amivel a büntetés-végrehajtási őr akadályozni tudja a nem helyénvaló mozgást - írták.

Kapcsolódó

Fegyveres rab szökött meg a Fővárosi Törvényszékről, lövöldözés után elkapták

Aztán autóval menekült el a bíróság épületétől. Rengeteg rendőr vette üldözőbe, Újpalotán leszorították, a férfit ezután vaktában lövöldözött, végül elkapták.

Mint olvasható, a fogvatartott biztonsági kockázatának megítélése nem a bíróság feladata. A bilincs használatának szükségességét úgynevezett őrzésbiztonsági szempontok határozzák meg, melyeket a fogva tartást végző intézet állapítja meg, és ebbe a bíróságnak nincs is beleszólása. A bíróság nem kapott arra vonatkozó tájékoztatást és a tárgyaláson sem merült fel arra utaló körülmény, hogy a vádlott nem alacsony szintű biztonsági kockázati besorolású személy. Erre utal az a körülmény is, hogy egyetlen biztonsági felügyelő hajtotta végre az előállítást.

Amennyiben jelzés érkezik, vagy a tárgyaláson tanúsított magatartása indokolja, úgy a bilincset természetesen nem veszik le. Jelen ügyben ilyen jelzés nem érkezett a bírósághoz, ezért rendelkezett úgy az eljáró tanács elnöke, hogy a kézbilincset lazítsák meg. Az előállított személy őrzése ettől függetlenül a biztonsági felügyelő feladata - közölte a Fővárosi Törvényszék.

Kapcsolódó

Megsérült a biztonsági felügyelő, akinek a fegyverét a szökött rab megszerezte

A BvOP szerint a felügyelő nem hibázott, a dulakodásban viszont megsérült, kórházba vitték.

Pénteken délután a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) azt közölte: nem hibázott a felügyelő, akinek elvette a fegyverét az elítélt és megszökött. A BVOP tájékoztatása szerint a bírósági tárgyalás elején az eljáró bíró úgy rendelkezett: vegyék le a bilincset a fogvatartott kezéről. Az elítélt ezt kihasználva támadta meg az őt előállító biztonsági felügyelőt.