Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Orbánt senkiházinak tartják, aki posztfasiszta rendszert épít

10783416528 HUSZ6109
2019.02.16. 12:01
Az EP-listájáról döntött az MSZP, amelynek kongresszusán az MSZP és a Párbeszéd vezetője úgy utasította vissza az őket leantiszemitázó vádakat, hogy Orbánt vádolták szélsőjobboldali, posztfasiszta rendszer építésével. Felszólalt Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, aki jelezte, leülne az őt vehemensen támadó Orbán Viktorral, mert nem tartja ellenségnek.

Show-elemekkel tarkított belépője volt az MSZP kongresszusára Tóth Bertalan elnöknek és Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság alelnökének. Köröztek a piros diszkófények, dübörgött a zene, amikor a két baloldali politikus besétált a Villányi úti konferenciaterem közepére.

Tóth később össze is hasonlította ezt a belépőt az Orbán évértékelőjén látott külsőségekkel: "mégiscsak jobb így lejönni, mint fekete leplekkel eltakart kordonok között".

EP-listát állító kongresszust tartott szombaton az MSZP, amely a névsor meghatározása előtt három beszédet is szentelt annak, hogy meghatározza a választás célját és persze hogy kritizálja, támadja, szidja Orbán Viktort.

Orbán antiszemita gyűlöletet kelt

Tóth Bertalan, MSZP-elnök beszédének figyelemre méltó érdekessége volt, hogy elővette az Orbánt szélsőjobboldalizó, antiszemitázó retorikát. Az elmúlt hetek fő politikai változása volt ugyanis, hogy a baloldal és a Jobbik közeledése miatt a Fidesz és maga Orbán kezdte el antiszemitázni a szocialistákat és Karácsony Gergelyt. Erre szolgáltak válaszként az olyan kijelentések Tóth Bertalantól, mint például:

 • a kormány nyíltan antiszemita propagandával szít gyűlöletet;
 • "példának tekint egy háborúba sodró, több 100 ezer magyar halálát okozó rendszert (a Horthy-rendszerre célzott);
 • Orbán "posztfasiszta rendszert épít".

Az utána felszólaló Karácsony Gergely - aki az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje, és Orbán az évértékelőjén őt is támadta a Jobbikkal való összefogás miatt - szintén utalt az antiszemitizmus vádjára. Karácsony azt mondta, hogy egyik nap Orbánt "leantiszemitázta", másnap Tarlós azzal vádolta, hogy "szélsőségesen liberális". Karácsony szerint ez nem róla szól, hanem "róluk", és azt jelenti, hogy "félnek".

10783195024 HUSZ6055
Fotó: Huszti István

Több legyen a lyuk a NER-zoknin

Tóth Bertalan beszédének másik eleme, amely Karácsony Gergelynél is visszaköszönt: az ellenzéki egység megteremtésének szükségessége volt. A közös EP-listát nem sikerült ugyan kivitelezni, de Tóth szerint így nagy sikereket ért ezen a téren az MSZP és az ellenzék.

Tóth utalt arra, hogy "kéz a kézben küzdünk az álságos rabszolgatörvény ellen", és külön megdicsérte az ellenzéki "hölgyeket", akik "szívüket, lelküket, arcukat odatették az ellenállásért". A kongresszus külön megtapsolta Bangóné Borbély Ildikót, Kunhalmi Ágnest és Gurmai Zitát.

Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Fotó: Huszti István / Index

Tóth szerint máris vannak jó példák arra, hogy működik "a közös fellépés a hatalom ellen". Az elnök szerint az önkormányzati választásra készülve az egység már létrejött az ellenzékben Szombathelyen, Szegeden és Salgótarjánban, és közel van Pécsen és Miskolcon. Tervei szerint június után Karácsony Gergely mögött is teljes ellenzéki egység lesz Budapesten.

Karácsony Gergely szintén az egységről beszélt, amely Budapesten azért szükséges, hogy "a Fidesz helytartóját leváltsuk". Szerinte az önkormányzati választáson azt kell elérni, hogy egyre több lyuk keletkezzen a NER-en, "egyre több lyuk legyen a zoknin és végül a zokni is eltűnik".

Az EP-választás tétjét, célját pedig úgy határozta meg Karácsony, hogy egyrészt "nem szabad elveszíteni a hitet, hogy a magyarok lehetnek Európa büszke polgárai". Másrészt meg kell állítani Orbán Viktort. Karácsony szerint az EU-nak is változnia kell, közeledni kell az úgynevezett szociális Európához. Mert ha nem tudják feloldani a szociális feszültségeket, akkor az

Orbánhoz hasonló senkiházik tönkreteszik az EU-t.

Timmermans találkozna Orbánnal

Az MSZP-kongresszus magas rangú díszvendége volt Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje, az Európai Bizottság alelnöke, aki vastapsot kapott az elején és a beszéde végén is.

Timmermans a szocialistáknak azt mondta, hogy a legfontosabb, hogy ne tévesszék szem elől a jövőről álmodozó fiatalokat és védjék meg őket az esetleges támadásoktól. Név szerint kitért Nagy Blanka gimnazistára, aki alpári stílusban beszélt az ország vezetőitől, majd hasonlóan alpári stílusban esett neki a kormányoldal. Timmermans azt mondta, ki kell állni a fiatalok mellett ugyanúgy, mint Nagy Blanka mellett.

Timmermans Orbán Viktor évértékelőjében is szóba került (mint Soros embere), így várható volt, hogy a politikus is kitér Orbánra. Timmermans azt mondta, hogy nagyon káros, ha valaki ellenségként tekint az ellenzékére, és ő például szívesen leülne Orbánnal ütköztetni az álláspontjukat. Majd az európai szocialista politikus gyorsan állást is foglalt magyar belpolitikai ügyekben, és azt mondta, követelni kell az akadémiai szabadságot, a civilek szabadságát, a sajtó szabadságot és a bírók függetlenségét.

Timmermans a szélsőjobbos közeledés vádjára pedig azt válaszolta, hogy ha ő lesz az Európai Bizottság elnöke, soha nem kötnek szövetséget a szélsőjobboldallal. Timmermans hatalmas tapsot kapott a beszéde végén.

Megszavazták az EP-listát

Az EP-listát a kongresszus 72 százalékos többséggel fogadta el.  A listát Tóth Bertalan vezeti, de csak "húzónévként", ő nem kíván Brüsszelbe menni. Ujhelyi István, Szanyi Tibor és Tüttő Kata követi majd. Érdekesség, hogy a Független Diákparlament volt szóvivője, és az egykori EU-biztos-pártelnök Kovács László, illetve Andor László volt EU-biztos is szerepel a listán. (Mint később megtudtuk, Kálló Dániel lemondott a szóvivő feladatairól a Független Diákparlamentben, de ez a képviselői mandátumát nem érinti.)

 • Tóth Bertalan
 • Ujhelyi István
 • Szanyi Tibor
 • Tüttő Kata
 • Kálló Dániel, a Független Diákparlament szóvivője
 • Harangozó Gábor
 • Gurmai Zita
 • Mester Barnabás
 • Andor László
 • Kovács László

Tóth Bertalan hangsúlyozta, hogy a kongresszus felhatalmazta a választmányt, hogy más pártokkal közös listát állítson, vagyis most csak a nevek sorrendjét határozta meg a kongresszus. A Párbeszéddel például biztosan közös listát állítanak a szocialisták.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat! • Vennék
 • Hírek