Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

A Fidesz kitette Demeter Mártát a honvédelmi bizottságból

2019.02.18. 15:38

Az ellenzék kivonulása után volt pár fontosabb határozathozatal a parlamentben hétfő délután.

Az Országgyűlés 124 igen, 25 nem szavazattal felmentette az LMP-s Demeter Mártát a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából.

Azért születtek ellenző szavazatok, mert az LMP és a Jobbik erre a szavazásra, illetve a jobbikos jegyző megválasztásának idejére visszatért a terembe.

Demeter kidobása/kizárása/visszahívása a honvédelmi bizottságból nem meglepő azok után, hogy nemzetbiztonsági kockázatnak találta az Alkotmányvédelmi Hivatal Demetert. A nemzetbiztonsági kockázat miatt – a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény szerint – azonnal meg kell szüntetni Demeter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságában betöltött alelnöki tisztségét és tagságát, kivéve, ha az Országgyűlés a kockázati tényező ellenére annak fenntartása mellett dönt.

image uploaded from ios (3)
Fotó: Huszti István / Index

Demeter Márta  nemzetbiztonsági átvilágítását azután kezdeményeztek, hogy az LMP-s képviselő 2018 októberében  megkérdezte  Benkő Tibor honvédelmi minisztertől, miért honvédségi repülőgépen szállították haza Ciprusról Orbán Viktor lányát. Később kiderült, hogy Demeter egy Cipruson szolgáló Orbán vezetéknevű katona gyerekét tévesztette össze a kormányfő lányával, ezért a bizottsági tagságáról és képviselőségéről is  le akarták mondatni , majd  feljelentették .

Itt írtunk arról, hogy elég nagy mozgástere van az Alkotmányvédelmi Hivatalnak arra, hogy valakinél nemzetbiztonsági kockázatot állapítson meg, és így az illető az állását, pozícióját veszítse el.