Rudolf
1 °C
13 °C

A teljes ellenzék az esztergomi Suzuki-gyárhoz ment, nem jutottak be

IMG 2201
2019.02.18. 13:45 Módosítva: 2019.02.18. 17:56

Délután fél öt után több autóval megérkeztek az ellenzéki képviselők az esztergomi Suzuki-gyárhoz. A parlamenti ülésteremból kivonult ellenzéki pártok sajtótájékoztatón jelentették be, hogy nem kívánnak asszisztálni a kormánypárti propagandanaphoz, és helyette a Suzuki-gyárban állnak ki a munkavállalókért, akiket a kormány cserben hagyott.

A Kunigunda útjánál, a köztévé épületénél volt a szimbolikus gyülekező, onnan indult meg több tucat autó zászlókkal délután fél négykor, jelentette tudósítónk. Előtte több ellenzéki képviselő be is ment az MTVA-székházba megkérdezni, hogy tudósítanak-e az ellenzéki akcióról.

A hvg.hu azt írja, hogy Esztergomba érve öt embert akartak beküldeni a képviselők a gyárba. Szabó Tímea PM-es politikus azt mondta, hogy döntéshozókkal akarnak beszélni.

A Mérce szerint a Suzuki egyik kommunikációs munkatársa ment ki. Elsőre azt mondta, hogy két ember bemehetne, másodjára viszont azt hangsúlyozta ki a kamerák előtt, hogy a 250 órás túlórakeretet a vállalat eddig sem használta ki, és ezért a 400 órát sem alkalmazzák majd.

A képviselők viszont egyeztetés után azt is hangsúlyozták, hogy elsősorban a szakszervezeti jogok miatt mentek Esztergomba. A Suzuki egy hete azonnali hatállyal elbocsátotta az üzemből azt a dolgozót, aki elvállalta a gyár területén működő Vasas szakszervezet alapszervezetének vezetését. Az ellenzék szerint a Suzukinál fenyegetik a dolgozóikat, akadályozzák a szakszervezet létrejöttét, és azért is mentek Esztergomba, hogy ez ellen tiltakozzanak.

A Suzuki egy közleményt is kiadott, amiben azt írta, hogy a túlóratörvényt nem alkalmazzák, de a szakszervezetről nem szóltak.

Végül nem mehettek be a képviselők a gyárba. A gyárnál Szabó Tímea azt mondta, addig nem adják fel, amíg nem beszélnek a Suzuki vezérigazgatójával arról, hogyan és miért rúgta ki azt az embert, aki szakszervezetet akart létrehozni. Szél Bernadett független képviselő pedig arról beszélt, hogy a Suzuki részéről ez önbeismerés volt, hogy rájuk zárták az ajtót. Szerinte ez nem a történet vége, hanem a kezdete.

Utána a képviselők autókonvoja visszaindult Budapestre.

Ezt mondták a budapesti sajtótájékoztatón

Az indulás előtt a budapesti sajtótájékoztatón felszólaló ellenzéki képviselők az alábbiakat közölték:

  • Szabó Tímea (Párbeszéd): 2019 a rabszolgák éve, az ellenzék továbbra is egységesen lép fel ellene. Orbán Viktor hazudik, hogy a családügyi csomag családok millióinak kedvezne, valójában csak pár ezer család jár jól, miközben a csomag családok millióinak árt.
  • Csárdi Antal (LMP): Nem aszisztálunk a kormányoldal padsoraiból várható hazugságokhoz. Azért megyünk a Suzukihoz, mert a magyar kormány nem védi meg a munkavállalókat, ezért nekünk kell. A Suzukinál fenyegetik a dolgozóikat, akadályozzák a szakszervezet létrejöttét. Mivel a kormány nem lép, nekünk kell.
  • Jakab Péter (Jobbik): Gyáva miniszterelnöknek nincs hazája. Orbán Viktor nincs itt, le fogjuk váltani. A Fidesz félmillió szavazót vesztett. A kormány nem egyeztet, nem korrigál, hanem az Állami Számvevőszékkel tiltanák be az ellenzéket, és annak legerősebb pártját, a Jobbikot. Ne provokálják a munkavállókat, az ő védelmükben megyünk Esztergomba.
  • Hadházy Ákos (független): Nem fogjuk tovább feltételek nélkül elfogadni az egyre megalázóbb parlamenti játékszabályokat. Ennek jelképeként a Kunigunda utcai MTVA-székháztól indul majd a konvoj Esztergomba.
  • Szél Bernadett (független): Nem a propagandahétfőn van dolgunk, hanem a Házon kívül, ahol a munkavállalókat támadják. Kövér László meggyalázta az ellenzéket. Aki szerint ott lenne a helyünk a Parlamentben, annak azt üzenem, hogy Orbán Viktornak is ott lenne a helye, de ő nincs itt, nem figyel a magyarokra, és a figyelmet propagandával próbálja pótolni.