Azt az őrt tüntették ki, akit a leütött bv-s fegyverével ejtett túszul a szökevény

2019.02.18. 09:54 Módosítva: 2019.02.18. 13:53

Az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai székházában kitüntetéseket adtak át azoknak, akik közreműködtek a Fővárosi Törvényszékről pénteken megszökött fogoly elfogásában. Az elismeréseket Töreki Sándor rendőr vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes adta át.

A Szent György-emlékérmeket és a pénzjutalmakat 12 rendőr kapta meg a fogoly elfogása során mutatott példamutató helytállásuk és szakmai munkájuk elismeréseként. Az országos rendőr-főkapitány Szent György-emlékérmet és jutalmat adott a Fővárosi Törvényszék fegyveres biztonsági őrének is az elfogásban nyújtott segítségért

Cikkünk korábbi változatában tévesen arra következtettünk, hogy a bíróságon megtámadott büntetés-végrehajtási őr kaphatott kitüntetést. 

Az ünnepségen Terdik Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője azt mondta: a  36 éves Sz. Károly február 15-én a Fővárosi Törvényszéken ököllel arcon ütötte a büntetés-végrehajtási őrt, majd elvette fegyverét. Lapértesülések szerint a vádlott a pisztolyt a bírókra szegezte, majd a bíróság egyik biztonsági őrének fejéhez tartva a pisztolyt menekült ki a bíróság épületéből. A szökevény az őrt a bíróság épülete előtt elengedte, ezután megállított egy autóst, beszállt mellé, és fegyverrel elindulásra kényszerítette.  

Ez a biztonsági őr kapott kitüntetést, mert sokkhelyzetben is képes volt arra, hogy eközben megfigyelje, milyen autóval távozott a rab, és az autó rendszámát is megjegyezte.

A rendőrség később kérdésünkre még azt írta:  a törvényszék biztonsági őre azonnal értesítette a rendőrséget, valamint átadta a hatóságnak a pontos információkat. Ezen információk hiánya jelentősen megnehezítette volna az elkövető felkutatását és elfogását. 

A rendőrségen a bejelentés alapján "zárták a szektorokat", a lehetséges menekülési útvonalakat, ellenőrizték a térfigyelő kamerákat, és felvették a kapcsolatot a Terrorelhárítási Központtal.

Az autót a Hungária körútnál vették észre a rendőrök, látták azt is, hogy a szökött rab fegyvert fog a sofőr fejéhez. Több úttorlaszt alakítottak ki, az autó  a Szentmihályi út és a Nyírpalota út kereszteződésénél akadt el. Itt egy rendőr több lövést adott le az anyósülésen ülő szökevényre. 

Wieszt Ferenc rendőr alezredesnek ad át kitüntetést Töreki Sándor rendőr vezérőrnagy
Wieszt Ferenc rendőr alezredesnek ad át kitüntetést Töreki Sándor rendőr vezérőrnagy
Fotó: Bohus Péter / Index

Ő ezután kiugrott az autóból, és egy másik autóba akart beszállni, miközben több lövést adott le a rendőrök felé. Ennek az autónak a sofőrje azonban lefogta a kezét, dulakodni kezdtek, amivel sikerült feltartóztatnia.

A rendőrök ezután a főkapitány elmondása szerint öt célzott lövést adtak le a szökevényre. A férfit életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba, és az intenzív osztályra került. A Blikk  úgy tudja, Sz. Károly már magához tért a kórházban.

Terdik Tamás főkapitány szerint a tevékenységirányítási központ gyors helyzetfelismerése, az információk gyors átadása, a pontos helyzetfelismerés, a rendőrök higgadtsága az üldözés során hozzájárult, hogy sem civilek, sem rendőrök nem sérültek meg. Ez elkövetőt 35 percen belül elfogták, a férfi ezalatt nyolc különféle bűncselekményt követett el.  A főkapitány szerint köszönet illeti a tevékenységirányítási központ dolgozóit, a társszerveket és az elfogásban közreműködőket is.   

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szerint nem hibázott a felügyelő, akinek elvette a fegyverét az elítélt, mert a bírósági tárgyalás elején az eljáró bíró úgy rendelkezett: vegyék le a bilincset a fogvatartott kezéről. Az elítélt ezt kihasználva támadta meg az őt előállító biztonsági felügyelőt.

A bíróság korábban közölte: szabályosan járt el a bíróság, amikor úgy rendelkezett, hogy ha nincs akadálya, az előállító büntetés-végrehajtási őr vegye le a vádlott kezéről a bilincset, hiszen ilyen esetekben is rajta marad a fogoly kezén az úgynevezett vezetőbilincs, amivel a büntetés-végrehajtási őr akadályozni tudja "a nem helyénvaló mozgását".