Ez a poszt a következő Percről percre része:

A teljes ellenzék kivonult a parlamentből

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Véget is ért az azonnali kérdések órája, az ellenzék távolléte miatt csak három kérdés hangzott el. Az ellenzékiek már a tévészákháznál járnak, hogy aztán Esztergomba menjenek a Suzuki-gyárhoz a túlóratörvény ellen tiltakozni. Erről későbbi cikkeinkben számolunk majd be. Köszönjük a figyelmet! 

 • Orbán Viktor azért nem vett részt a parlament hétfői ülésén, mert Jeruzsálembe utazott. A találkozót időközben lefújták Lengyelország távolmaradása miatt.

  A Demokratikus Koalíció szerint „egyértelmű, hogy Orbán Viktor már indulása előtt pontosan tudta, hogy a találkozó elmarad". A DK-s Arató Gergely közleménye szerint

  az utazás csak ürügy volt arra, hogy ne jelenjen meg a tavaszi ülésszak első napján a Parlamentben. A miniszterelnök gyáva módon elmenekül az ellenzéki képviselők véleménynyilvánítása elől.

  „A DK szerint szégyenletes, hogy minden idők leggyávább miniszterelnöke azzal sem tiszteli meg az európai magyarokat, hogy megjelenjen az ülésen."

 • Mivel nincs jelen az ellenzék, villámgyorsan véget értek az interpellációk. Következik az azonnali kérdések órája, amely szintén gyorsan véget fog érni az ellenzék távolléte miatt.

  A kormánypártok az ellenzék támadására használja ezt a fórumot is.

  • Kovács Sándor fideszes képviselőt például az érdekli: „Mikor kér már valaki bocsánatot a jobbikosok közül azért, ahogyan a nyugdíjasokkal bánik?"
  • A fideszes F. Kovács Sándort pedig ez érdekli: Lehet-e összefüggés a szocialista ügyvéd által elcsalt pénzek és a baloldali pártok finanszírozása között?"
 • További ellenzéki képviselők esetében is helybenhagyta az Országgyűlés mentelmi bizottsága hétfői ülésén Kövér László házelnök korábban kirótt büntetését – közölte Hargitai János (KDNP) a testület elnöke újságírókkal, írta az MTI.

  Az Országgyűlés elnöke az ellenzéki képviselők munka törvénykönyve túlóra-szabályozást érintő módosításának decemberi tárgyalásakor tanúsított magatartása miatt javasolta a tiszteletdíj elvonását.

  Az ellenzéki politikusok – Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Harangozó Tamás (MSZP), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Szabó Sándor (MSZP) és Tóth Bertalan (MSZP) – azt kérték a testülettől, helyezze hatályon kívül az Országgyűlés elnökének azon döntését, amivel valamivel több mint félmillió forint tiszteletdíj-elvonást javasol. Ezt a kezdeményezést azonban a bizottság elvetette, hasonlóan előző héten Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) esetében hozott döntéséhez.

  • Hargitai János (KDNP) elmondta: a december 10-i ülésnapon  a házszabály alapján  vita nélkül kellett volna dönteni, de az ellenzéki képviselők síppal, hangoskodással igyekeztek megakadályozni, hogy bármilyen határozat szülessen.
  • Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt mondta: Kövér László sajátosan értelmezi a házszabályt, és azt látják, hogy évek óta csak az ellenzéki politikusokra vonatkozik az Országgyűlés házszabálya, a kormánypárti politikusokra nem. Szerinte az Országgyűlés elnöke majdnem minden ülésen megsérti a ház méltóságát, és ez ellen az elmúlt években soha eljárás nem indult.
  • Kunhalmi Ágnes (MSZP) szerint egyértelműen kettős mérce működik, az ellenzéki országgyűlési képviselőket lényegében kizárták a parlamentarizmusból, a politikai rendszer egészéből. Kövér László hatóságként működik, „önkényesen, pofára osztogat büntetéseket”, ilyen 2010 előtt nem volt. Úgy látta, nagyon súlyosan csorbulnak az ellenzéki képviselők jogai. Hozzátette: a tiszteletdíjat a „néptől kapják, nekik „Kövér úr nem főnökük.

  A bizottság ülésén tárgyalta ellenzéki képviselők azon beadványát is, amelyben kérték az MTVA- székházánál történtek miatt a mentelmi joguk megsértésének megállapítását. A napirendi pont után az ellenzéki képviselők a média jelen lévő tudósítóinak nem kívántak nyilatkozni. Jelezték, hogy majd a közösségi oldalaikon kommunikálják a történteket.

  Hargitai János hangsúlyozta, hogy a mentelmi jogot nem lehet parttalanul értelmezni, és azt mondani, hogy egy képviselőhöz nem lehet hozzányúlni, mert ha csak hozzáér valaki, akkor sérül a mentelmi joga.

 • Az ellenzék távollétében elég konfliktusmentesnek ígérkezik az interpellációk, kérdések és azonnali kérdések órája.

  A fideszes Szatmáry Kristóf a jobbikos Staudt Gábor feljelentésével interpellálja az igazságügyi államtitkárt. Mindez persze csak azt a célt szolgálja, hogy napirenden tartsa a parlamentből nemrég távozott képviselő ügyét.

  A KDNP-s Vejkey Imre „Milyen változásokat hoz a 2019-es év a családok életében?" címmel kérdezi fel a családügyi államtitkárt.

  A fideszes Böröcz László pedig az MSZP-s Czeglédy Csaba ügyéről kérdez.

 • Kezdődnek az interpellációk, de a visszatért ellenzéki képviselők ehhez már nem asszisztálnak.

  Pintér Tamás jobbikos képviselő kérdésével kezdenénk, de Pintér is elhagyta a termet. Kövér felveti, hogy mivel írásban kell benyújtani a kérdést, szerinte a kormányzati választ nem zárja ki a kérdés szóbeli elhangzásának hiánya. Ám a kormány képviselője nem kívánt reagálni. Kövér pár perc múlva helyesbít: ha nem hangzik el az interpelláció, azt visszavontnak kell tekinteni.

 • Úgy tűnik, az LMP és a Jobbik képviselői nem mennek a tévészékházhoz, a képviselők bent maradnak a szavazásokra és határozathozalatokra is. A parlament ugyanis most a napirendi javaslatról szavaz, és a mentemi, illetve ügyeket tárgyalja. Budai Gyula fideszes képviselő mentelmi jogát például nem függesztette fel a parlamenti többség.

  A Jobbik azért maradt bent, mert jegyzőnek választották Lukács László Györgyöt. Az LMP pedig leszavazta Demeter Márta visszahívását a honvédelmi bizottságból. A parlament 124 igen, 25 nem szavazattal mentette fel Demetert honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából.

 • Három új képviselő tesz esküt a parlament előtt:

  • Hollik István (KDNP)
  • Bencsik János (Jobbik)
  • Csányi Tamás (Jobbik)

  A parlament egyhangúlag igazolta a mandátumukat. A három képviselő a parlament előtt esküt tett. A Jobbik és az LMP képviselői visszatértek erre az időre a terembe, látni még néhány képviselőt az MSZP-ből és a DK-ból is. 

  DDD230E6-92DF-43AE-B9AE-F200F48E69B1
  Fotó: Ajpek Orsi
 • Az ellenzéki sajtótájékoztatón Varju László DK-s képviselő azt mondta, az ellenzék a kivonulással a „rabszolgatörvény ellen tiltakozik”. Szembemegyünk mindazzal, amit Orbán Viktor tesz".

  Tóth Bertalan MSZP-elnök szerint a Fidesz ma propagandanapot tervezett". Márpedig az ellenzék szerint arról kéne beszélni, hogy a munkást koncként dobják a tőke elé", ezt nem szabad hagyni, hogy lekerüljön a napirendről.

  Azért vonulnak az ellenzékiek a Suzuki-gyárhoz, mert a cég egyrészt be akarja vezetni a 400 túlórát, másrészt sárba tiporja a törvényeket, a szakszervezeteket (rögtön megváltak egy dolgozótól, amikor szakszervezetet kívánt alakítani).

  Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, nem hajlandóak hallgatni órákig „azt a sok hazugságot, amellyel Orbán Viktor és a Fidesz traktálja a magyarok millióit". Az ellenzék továbbra is egységesen lép fel a „rabszolgatörvény" ellen, nem tudja senki szétverni az egységet.

  Minden ellenzéki képviselő ezután autóba ül, az MTVA elől indulnak – jelentette be. Az első cél az esztergomi Suzuki-gyár tehát, és minden cégnél megteszik ezt, ahol alkalmazzák a túlóratörvényt.

  Az LMP-s Csárdi Antal szintén azt kifogásolta, hogy a Suzuki-gyárban nem jöhet létre a szakszervezet.

  A jobbikos Jakab Péter pedig úgy fogalmazott: Gyáva miniszterelnöknek nincs hazája." Szerinte Orbánnak december 12-én még volt bátorsága testőrök gyűrűjében" bemenni, most viszont elhagyta az országot. Orbán repülni fog a közéletből, a nemzeti ellenállást folytatjuk."

  Hadházy Ákos (független) azt mondta: nem fogják tovább feltételek nélkül elfogadni az egyre megalázóbb parlamenti játékszabályokat. Ennek jelképeként a Kunigunda útjai MTVA-székháztól indul majd a konvoj Esztergomba.

  Szél Bernadett (független) szerint nem a propagandahétfőn" van dolguk, hanem a Házon kívül, ahol a munkavállalókat támadják. Kövér László meggyalázta az ellenzéket. Aki szerint ott lenne a helyünk a Parlamentben, annak azt üzenem, hogy Orbán Viktornak is ott lenne a helye, de ő nincs itt, nem figyel a magyarokra, és a figyelmet propagandával próbálja pótolni."

 • Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondja a kivonulással kapcsolatban, hogy „végignézzük, meghallgatjuk, mert megadjuk a tiszteletet azoknak, akik nem ránk szavaztak, nem bennünket támogattak".

  Ez szabad ország, szabad bohóckodni. 

  Szerinte megalakulhat a kisnyilasok és szemkilövetők szövetsége, de senki nem állhat a törvény felett". 

 • Az ellenzéki képviselők a kivonulás után rögtön sajtótájékoztatót tartanak. Azt mondják, nem fogják hagyni, hogy a Fidesz és a propagandája megbontsa a túlóratörvény (ők rabszolgatörvénynek hívják) ellen összeállt ellenzéki egységet. A parlamenti ülésen nem vesznek részt, a Kunigunda útjához mennek, és onnan a Suzuki-gyárhoz, Esztergomba.

 • Kocsis Máté a felszólalásában az EP-vélasztásokról beszélt. Szerinte az álláspontok egész Európában kitisztultak, és "az ellenzék vezére", Gyurcsány Ferenc egy tanulmányban meghirdettette a bevándorláspárti programot, ami olyan, mintha a Soros-féle tanulmány "egyfajta műfordítása lenne".

  Azt is mondta, hogy Frans Timmermans, "a brüsszeli elit legharsányabb bevándorláspárti fenegyereke" az MSZP-nél tartott "eligazítást".

  Ezzel szemben - folytatta - a kormányoldal változást akar elérni a brüsszeli politikában. "Nagyobb hangsúlyt akarunk fektetni a határaink, a kultúránk, szokásaink védelmére, és egyenrangú nemzetek együttműködésén alapuló európai közösségben akarunk élni" - mondta a frakcióvezető, aki szerint olyan brüsszeli vezetőket szeretnének látni, akik nem akarnak több migrációt.

 • Szabó Tímea és Vadai Ágnes felszólalása következne, de a Párbeszéd és a DK képviselői is kivonultak. Így Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető kapja meg a szót:

  Megismertünk minden értékes gondolatot, ami az ellenzék fejében lehet megismerni. Mindent elmondtak, amit gondolnak a világról 

  – mondja Kocsis, aki szerint azért fájó, hogy kimentek, és „csak egy szelfibot" maradt utánuk, mert a kormánypártoknak sok közös ügyük lett volna az ellenzékkel. 

  10775850288 902A8297
  Fotó: Ajpek Orsi
 • Novák Katalin családügyi államtitkár reagál Harrach Péterre, és annyiban utal az ellenzék kivonulására, hogy végre „beszélhetünk a fontos dolgokról most, hogy családi körben maradtunk". Novák kitér a nyugati kritikákra, és visszautasítja a kormány intézkedéseit nácizó" svéd miniszter vádjait. Szerinte a miniszter pártcsaládjának egy tagja most borul össze a szélsőjobboldallal (dekódolom: a magyar baloldal a Jobbikkal).

 • Harrach Péter, KDNP-frakcióvezető következik, aki azzal kezdi, hogy ő nem vonul ki a teremből. Harrach a kormány családvédelmi akciótervét méltatja. Kövér bakit vét a felszólalás címének felolvasásakor, majd félig viccesen megjegyzi: 

  A sokkoló élmény hatása alatta vagyok még mindig.

 • Gyöngyösi Márton Jobbik-frakcióvezetőnek adta meg a szót Kövér László, mire a teljes Jobbik-frakció kivonult a teremből.

  Kérdezem, a kormány részéről kíván-e valaki reagálni?

  – tette fel a kérdést Kövér László.

  Ezután Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezetőnek adta meg a szót, mire az MSZP összes képviselője vonult ki.

  Ezen sokatmondó, de időtakarékos hozzászólás után megyünk tovább

   mondta Kövér. Az LMP frakcióvezetője következne, de a teljes LMP is kivonult.

 • Kövér László házelnök megnyitotta az ülést. Először a nemrég elhunyt egykori parlamenti képviselőkre emlékezik a Ház. Kövér mindhárom volt képviselő életútját ismerteti, majd a parlament néma felállással adózik az emléküknek:

  • Kósa Ferenc (MSZP)
  • Garai István Levente (MSZP)
  • Kapronczi Mihály (FkGP, független, MIÉP)
 • Nemsokára kezdődik az ülés, a képviselők most foglalják el a helyüket. Az ellenzékiek is a saját helyükre igyekeznek, nem az elnöki pulpitusnál állnak. Napirend előtti felszólalásra minden frakció leadott igény, ám a témát senki nem jelölte meg.

 • Két MSZP-s politikus, Kunhalmi Ágnes és Bangóné Borbély Ildikó egy papírlappal érkezett a bizottsági ülésteremhez, hogy tiltakozását fejezze ki – számolt be a Hvg.hu, amelynek sikerült is megörökíteni az akciót, amelybe egy kínos baki becsúszott. A papírra ugyanis a következő szöveget írták:

  Képviselőkbe folytani a szót illendő?

  További részletek itt!

 • A visegrádi országok (V4) és Izrael csúcstalálkozójára Jeruzsálembe utazik hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök – tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t hétfő reggel. Vagyis a kormányfő biztosan nem vesz részt a hétfői ülésen, így ha Orbán parlamenti beszédének idejére tervezett az ellenzék valamit, ez a terv máris kútba esett. Más kérdés, hogy a jeruzsálemi csúcsot időközben lefújták.

   

 • várható ellenzéki performanszok mellett eskütételekkel és büntetésekkel kezdi újra a munkát az Országgyűlés – olvasható a kiküldött napirendi javaslatból. Ami pedig a tavaszi jogalkotási terveket illeti: az akadémiai kutatóintézetek átalakítása, a szakképzési reform és még egy rakás jelentős kormányzati terv szorul háttérbe a családügyi intézkedések miatt. Itt olvashatja részletes összefoglalónkat erről.

 • Délután egy órakor kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka, amelynek legnagyobb kérdése, hogy az ellenzék milyen politikát folytat majd. A legutóbbi, decemberi ülésen az ellenzéki képviselők egy része elállta az elnöki pulpitushoz vezető lépcsőt, és emlékezetes, síppal és folyamatos szirénázással zavarta az ülést, hogy így hiúsítsa meg a túlóratörvény elfogadását. 

  Arra több pártvezető is tett célzást: semmi nem folytatódhat úgy, mint korábban. Tóth Bertalan MSZP-elnök például a Facebook-oldalára azt az idézetet rakta ki, hogy 

  vége annak az időnek, amikor úriember módjára kérdezgettük a minisztereket!

  Az egyelőre nem derült ki, hogy ez a rejtélyes idézet mit jelenthet. Az Index információi szerint napok óta a háttérben egyeztetnek az ellenzéki pártok kijelölt képviselői arról, mivel lepjék meg a Fideszt.