Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Egymásnak passzolgatják a labdát a fideszesek arról, ki biztosítja a képviselők jogait

D KOS20190218013
2019.02.19. 14:07
Sajátos labdajátékot játszanak a fideszes politikusok azzal az ellenzéki kérdéssel, amely a decemberi tévészékházas események után merült fel.

Emlékezetes, hogy több ellenzéki képviselő behatolt az MTVA székházába, hogy beolvastassa az öt pontot, ám találkozni akkor senkivel nem tudtak a politikusok. Sőt, Hadházy Ákost és Szél Bernadetett kihajították a biztonságiak, a földre kerülő DK-s Varju Lászlót pedig szintén pár biztonsági vette kezelésbe.

Ezután tette fel több ellenzéki politikus a kérdést – hivatalosan is –, hogy vajon ki tud segíteni abban egy országgyűlési képviselőnek, hogy élhessen a törvény adta jogával, hogy bejusson egy közintézménybe. Kitől kérhetnek segítséget a képviselők, ha egy közintézmény megtagadja tőlük ezt a jogot?

Az Országgyűlési törvény ugyanis úgy fogalmaz: "a képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít." Ám azt nem jelöli meg az érintett szakasz, hogy ki felelős a rendelkezés érvényesüléséért.

Azt már tudjuk, kik nem felelősek. Ugyanis szédületes passzolgatás megy az ügyben:

  • Több DK-s képviselő felkérte december 20-án Kövér Lászlót, hogy intézkedjen az MTVA-nál a képviselőket ért jogsérelmek miatt. Kövér az ügyet passzolja a mentelmi bizottsághoz.
  • Pintér Sándor belügyminiszter közben a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio kérdésére azt írta: "ha egy közintézmény az országgyűlési képviselő megítélése szerint nem – vagy nem maradéktalanul – biztosítja a belépést vagy az épületben tartózkodást, a megsértett jogosultság érvényesítésére, annak kikényszerítésére a rendőrség hatáskörrel nem rendelkezik."
  • A független Hadházy Ákos megkérdezte Kövér László házelnököt, hogy ha a rendőrség nem, ki tud intézkedni, hogy "a képviselőt beengedjék a közintézménybe, kihez fordulhat, ha onnan kivezetik, vagy az intézmény biztonsági szolgálata fizikai erőszakat alkalmaz vele szemben."
  • Kövér erre azt írta, megkeresték már őt a DK-sok, és a kérdés már felmerült a Házbizottság ülésén, mire ő felkérte a mentelmi bizottságot az ügy kivizsgálására.
  • A mentelmi bizottság február 12-én megállapította, hogy a kérdés nem tartozik a bizottság feladat- és hatáskörébe. Visszapasszolta tehát a labdát Kövérhez.
  • Kövér László ezért a keddi levelében felkérte az igazságügyi bizottságot, hogy fejtse ki az álláspontját az ügyben, és erről kedden levelet is küldött Vejkey Imrének, a bizottság KDNP-s elnökének.
  • A labda tehát most az igazságügyi bizottságnál pattog.

Több mint két hónap telt el a tévészékházas események óta.

Borítókép: Kövér László házelnök az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. február 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd