Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Palkovics: A kutatóknak nem kell félni az új rendszertől, meg kell látni benne a lehetőséget!

2019.02.19. 23:41 Módosítva: 2019.02.20. 00:07

Minél gyorsabban szeretné lezárni a kormány a magyar kutatás finanszírozásának felülvizsgálatát, mondta el az M5 csatorna Ez itt a kérdés című műsorában kedden este az innovációs és technológiai miniszter.

Az MTI ismertetője szerint Palkovics László hangsúlyozta: a kormányzat szándéka egyáltalán nem az, hogy bármilyen bizonytalanságot fenntartson a kutatókban, hanem az, hogy egy jobban működő rendszert teremtsen.

A kutatást, a tudományt, az innovációt a kormány kiemelt értéknek tartja – közölte a miniszter, hozzátéve: az alapkutatások finanszírozása sem kerül veszélybe, mert nem készülnek különbséget tenni az alkalmazott és az alapkutatások között.

Azonban hozzátette, hogy kívánatos célja a kormánynak, hogy a kutatások jobban foglalkozzanak a mai társadalmakat érintő kérdésekkel és hamarabb vezessenek eredményre. Palkovics László szerint a kormány szándékai egyértelműek a kutatásfinanszírozási rendszer átalakítási koncepciójának tavaly őszi közzététele óta, ez a dokumentum pedig a sikeres német és brit példákból indul ki. Mint felidézte, a Corvinus esetén is az egyetemmel közösen sikerült kialakítani a működési modellt, ahogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetésével is zajlanak a tárgyalások.

Az elvek világosak, ezek mentén lehet tárgyalni, aminek az eredménye lehet alapítványi modell, hasonlóan a Corvinus egyetemhez, de akár más is. Azonban a miniszter szerint látni kell, nem csak közalkalmazotti státusban lehet kutatni, ahogy azt a piaci, vállalati kutatóközpontok bizonyítják. Arról is beszélt, hogy az állam tovább szeretné növelni a kutatói munkahelyek számát.

Palkovics azt állította, hogy az új rendszert a kutatókkal közösen szeretnék kialakítani. Emlékeztetett arra is, hogy az akadémiai kutatóintézetek az adófizetők pénzét költik el, jelen formában azonban nincs ráhatása az embereknek arra, hogyan bánnak ezekkel a pénzekkel. A kormány a korábbiakhoz képest máshogy szeretné finanszírozni a kutatási tevékenységet, de "ettől nem félni kell, hanem meg kell látni benne a lehetőséget". Palkovics szerint reagálni kell a változó világ kihívásaira, hiszen az európai kutatás most nem versenyképes Amerikával vagy Kínával szemben.

Mint elismerte, 2002 óta a kutatásra fordított közösségi források szintje nem változott, ebben elmondása szerint van tennivaló,

ám ennek a hasznosulás áttekintésével kell együtt járnia.A miniszter elárulta, hogy pénteken találkozik legközelebb az MTA vezetésével és gyors megegyezésben bízik.

Palkovics László a műsorban beszélt arról is, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium megújítaná a szakképzést is. A Szakképzés 4.0 című munkaanyagról – annak kiszivárgásakor – itt írtunk részletesebben.