Polt Péter: Sajnos nem tudok eleget tenni a meghívásnak

2019.02.19. 16:54 Módosítva: 2019.02.19. 18:22

Bár meghívták Polt Péter legfőbb ügyészt az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága ülésére, hogy adjon magyarázatot az OLAF által is vizsgált Elios-ügyben az ügyészség magatartására, de kedden délután Inge Gräβle, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottság elnökének levelet címezve Polt Péter azt írta: „a szoros határidővel és előzetes egyeztetés nélkül történt meghívásnak” nem tesz eleget.

Mint írja, azért is döntött így, mert a magyar sajtóban megjelent a meghívásról szóló hír azzal az értelmezéssel, hogy a meghívás oka az OLAF Magyarországot érintő ajánlásai nyomán elrendelt nyomozások értékelése lenne.

Szerinte a sajtóhírek alapjául szolgáló európai parlamenti bizottsági tag Facebook-bejegyzése azt a „hamis látszatot kelti, hogy a magyar ügyésznek megjelenési, sőt beszámolási kötelezettsége lenne” a Bizottság felé. Ez politikai dimenzióba helyezi a meghívást, ami így az EP választási kampányhoz köthető, írta a legfőbb ügyész. A politizálást pedig az ügyészségnek, mint írja Polt Péter, tiltja az Alaptörvény.

Ennek megfelelően még a látszatát is kerülni kell annak, hogy a magyar legfőbb ügyész közreműködésével tartott bizottsági meghallgatás politikai kampányeseménnyé váljon.