Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán és Putnokon veszélyes a levegő minősége

2019.02.19. 08:34

Miskolcon fokozatosan romlik a levegő minősége, ezért Kriza Ákos polgármester kedd reggel elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát - írja az MTI.

Az automata mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja jelentősen, 8-22 százalékkal túllépte a riasztási küszöbértéket.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható, jelenleg is sűrű a köd a város fölött.

Kriza Ákosarra kéri a miskolciakat, hogy vegyenek részt a szmoghelyzet mérséklésében,

ne használják személyautójukat, főleg a dízelüzeműeket, utazzanak autóbusszal, villamossal, ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Tilos az avar és kerti hulladék égetése, valamint bármilyen nyílt téri tűz gyújtása.

A levegő szennyezettsége rendkívül magas, ezért kerüljék a szabadban való sportolást, hosszabb tartózkodást - javasolja a polgármesteri hivatal közleménye.

por

Az Időkép kedd reggeli szmogtérképe szerint

a szálló por Miskolcon eléri a 100-as egységet, ugyanakkor ennél van jóval magasabb érték is az országban, így Budapesten például 106, Székesfehérváron 115, Nyíregyházán pedig 119 mikrogramm/köbmétert mértek - ezeken a településeken egyelőre nem rendelték el a szmogriadót vagy annak riasztási fokozatát.

Frissítés 11 órakor: A Nemzeti Népegészségügyi Központ MTI-nek adott tájékoztatása szerint: 

  • veszélyes a levegő minősége: Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán és Putnokon
  • egészségtelen a levegőminőség: Budapesten, Debrecenben, Egerben, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Szolnokon, Tökölön és Vácon
  • kifogásolt a levegő: Dunaújvárosban, Hernádszurdokon, Oszláron, Pécsen, Salgótarjánban, Százhalombattán, Székesfehérváron, Várpalotán.