Összeállt három párt a magyarság megmentéséért

DBZOL20190220009
2019.02.20. 17:08

Együttműködési megállapodást kötött egymással a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) szerdán Budapesten, jelentette az MTI.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke az eseményt követő sajtótájékoztatón elmondta: az együttműködés célja, hogy harmadik utat kínáljanak azoknak, "akik sem a Fidesszel, sem az egyesült balliberális tömbbel nem tudnak azonosulni."

Úgy látják: a magyar nép, a magyar nemzet érdeke, hogy a kétpólusúvá váló politikai rendszerben harmadik pólusként olyan pártszövetséget hozzanak létre, amelyben a hasonló eszmeiséget valló történelmi pártok, a MIÉP és a Független Kisgazdapárt (FKGP) is részt vesznek.

Ennek nyomán írják alá a magyar haza és nemzet felemelését szolgáló, értékalapú megállapodást, elsőként a MIÉP-pel - mondta Toroczkai László.

Fiatal vagyok,mi az a MIÉP?

 

A rendszerváltozás után a két legnagyobb párt a népies-konzervatív MDF és az urbánus-liberális SZDSZ lett. Csurka István író MDF-alapítóként és alelnökként jobbra tolódott, saját pártját is kritizálta, mire 1993-ban kizárták. Ekkor alapította meg a nemzeti radikális MIÉP-et, amely 1998 és 2002 között parlamenti párt volt, 2006-ban a Jobbikkal kötött választási szövetséget. A lassú szétesés után többen a Jobbikban kötöttek ki. MIÉP-esként kezdte Novák Előd, ifj. Hegedűs Lóránt, Dörner György, Balczó Zoltán, Grespik László, Schuszter Lóránt, Nagy Feró is. 

Nagy Tibor, a MIÉP elnöke - Tiszaeszlár polgármestere - azt hangsúlyozta, hogy

az ország, a Kárpát-medencei magyarság megmentése a céljuk, és a megállapodás aláírása fontos lépés ezen az úton.

Úgy vélekedett, hogy a mai magyar közéletben óriási az összevisszaság, ezért rendet kell tenni annak érdekében, hogy száz év múlva is legyen Magyarország.

Kérdésre válaszolva Toroczkai László közölte, hogy hosszú távú együttműködést szeretnének kialakítani a MIÉP-el és az FKGP-vel.Utóbbi párttal hamarosan, várhatóan a jövő héten hétfőn írják alá az együttműködési megállapodást.

Szintén kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Mi Hazánk egy héten belül nyilvánosságra hozza európai parlamenti választási listáját.

(Borítókép: Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke és Nagy Tibor, a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) elnöke kezet fog az együttműködési megállapodás aláírása után Budapesten, a Mi Hazánk irodájában 2019. február 20-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)