Róbert
15 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Megérkezett az első nyaralóhajó Magyarországra

2019.02.21. 14:58 Módosítva: 2019.02.21. 14:58

Február 18-án megérkezett az első nyaralóhajó Magyarországra, amit csütörtökön mutatott be Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos mutatott be az Utazás 2019 kiállításon, a Hungexpón.

A Nicols Estivale Octo típusú nyaralóhajó 8-10 személy szállítására és egyben szállására alkalmas. A gyártó idén még további 9, 2020 májusáig összesen 20 hajót szállít le a Tisza-tó, Felső-Tisza vidékére, ezzel akarják felpezsdíteni a régió idegenforgalmát.

A hajó február 21. és 24. között megtekinthető az Utazás Kiállításon.

A hajó a flotta legnagyobb méretű hajócsaládjába tartozik. A nyaralóhajó egyben szállás is, és hajóvezetői engedély nélkül vezethető.

Kora tavasztól késő őszig lassú járású motoros hajókon teszi lehetővé az önálló nyaralást az erre alkalmas, megfelelő mélységű és lassú sodrású, engedélyezett vízterületen (folyó, tó, víztározó, csatorna). A nyaralóhajók kifejezetten erre a felhasználásra készülnek, körben védett hajótest, biztonságos és egyszerű használat jellemzi őket, bérbevételük feltétele a betanítás - közölte a Mahart. 

Érvénytelen lett a közbeszerzés a kikötőfejlesztésre

A Magyarországi Nyaralóhajó Program része az útvonalon a kikötő fejlesztések elindítása is. Ennek megvalósítására a Mahart Zrt. kikötők építését célzó közbeszerzést írt ki decemberben.  A beérkezett ajánlatok mindegyike 20-40%-kal meghaladta a tervezett költségeket, ezért a Mahart Zrt. a közbeszerzést érvénytelenné nyilvánította. A tervező szakemberek véleménye alapján a fejlesztések megvalósíthatóak az eredetileg tervezett pénzügyi keretek között. Emiatt a Mahart Zrt. az Aktív Magyarország kormánybiztossággal egyeztetve, nem kívánja ebben a formában megismételni az eljárást, nem kívánja növelni a kiadásokat.

A kedvezőbb árak elérése érdekében, a programot funkciók alapján szétbontva, a fejlesztés megvalósítására több közbeszerzési eljárásban keres kivitelezőket.