Tamás
-7 °C
8 °C

Szélviharral érkezik a hidegfront pénteken

2019.02.21. 14:05

Egy péntekre elvonuló hidegfront fog viharos szelet okozni hazánkban, elsőfokú a figyelmeztetés, 70 km/óránál nagyobb széllökések is lehetnek - írja az Időkép.hu

Pénteken már délelőtt megerősödik a front által az északi szél. Délutánra erős, viharos (40-60 km/órás) alapszél mellett a Duna vonalát és a legdélebbi tájainkat leszámítva mindenhol előfordulhatnak 70 km/órát meghaladó, 100 km/órát megközelítő széllökések.

szellok.png

Huzamosabb ideig az Alpokalján és a keleti országrészben számíthatunk viharos szélre.

Az ICON (EU) modell előrejelzései szerint 80-90 km/órás lökések nagyobb területen is előfordulhatnak, lásd ezt a videót:

Többfelé nemcsak a széllökések okozhatnak kellemetlen időjárást, hanem tartósan fennálló viharos szélre (10 perces átlag szélsebesség) is számíthatunk. 

Hétvégén jelentősen lehűl az idő

A leghidegebb órákban mínusz 10 fok is lehet, helyenként napközben is csak 0 fokig melegszik a levegő  hétvégén - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. 

Pénteken délelőtt többfelé várható eső, zápor, majd a déli óráktól észak felől elkezdődik a felhőzet csökkenése. A Duna vonalában és a Dél-Dunántúlon a nap második felében is várható csapadék. Estefelé az eső mellett a Dél-Dunántúlon havas eső is lehet, de havazás sem kizárt. A szél többfelé megerősödik, a középső területek kivételével viharossá fokozódik. A leghidegebb órákban 1-7 fok lehet, napközben 5-12 fokig melegszik a levegő.

Szombaton túlnyomóan derült, napos idő várható, csapadék nélkül. Nagy területen megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 4, a legmagasabb hőmérséklet 0 és plusz 3 fok között valószínű.

Vasárnap is több órára kisüt a nap. A minimumhőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható, de a fagyzugokban több fokkal hidegebb lehet. A nappali maximumok plusz 1 és 5 fok között alakulnak. 

A folytatásban már lassú emelkedésre lehet számítani.