Kázmér
-2 °C
15 °C

Brutálisan megkínozták Jehova tanúit az orosz rendőrök

2019.02.22. 14:59
Kegyetlenül megkínozták a Jehova Tanúi több tagját az orosz hatóságok – állítja szóvivője útján a keresztény egyház. Az Oroszországban hitükért üldözött jehovistákat levetkőztették, fojtogatták, fegyverrel kényszerítették az őrszobán, a rendőrség tagad.

A Jehova Tanúi egyházat az orosz legfelsőbb bíróság 2017-ben szélsőséges szervezetnek deklarálta, az egyházat betiltották, emiatt már több százan menekültek el Oroszországból. A jehovistákkal szembeni intézkedések a kisegyházak és a veszélyes szektának minősített vallási szervezetek elleni tágabb orosz politikába illeszkedik, része az ortodox egyház hegemóniájára építő putyini rendszernek.

Most februárban egy régóta Oroszországban élő dán jehovistát hat év börtönre ítéltek, az ügyben felszólaló jogvédő csoportok szerint ez a vallási kisebbségek elleni általánosabb támadást jelez.

A szervezet most egy szibériai esetről számolt be: azt állítják, hogy Szurgutban legalább hét, őrizetbe vett egyháztagot brutálisan megkínoztak az őrszobán.

A rendőrök meztelenre vetkőztették a férfiakat, zacskót húztak a fejükre és leszigszalagozták. Ezután minden gyanúsított kezét hátrakötözték, ujjaikat törték, nyakukat, lábukat, veséjüket ütlegelték

– mondta a Jehova Tanúi New York-i központjában Jarrod Lopes sajtószóvivő. A jehovisták Moscow Times-ban is ismertetett beszámolója szerint a rendőrök a végbélnyílásuknál sokkolófegyverrel kínozták őket, és a találkozóikról és az egyházi vezetőkről vallatták őket. Három jehovistát a megkínzottak közül később a bíróság két hónapra lecsukatott „szélsőséges szervezetben való részvétel” miatt.

Az orosz hatóságok tagadják a kínzásokat, szerintük a rendőrök nem tettek semmi törvénytelent, sem fizikai, sem pszichikai kényszert nem alkalmaztak.