Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Északkelet felől betört a hideg

2019.02.22. 13:45 Módosítva: 2019.02.22. 17:42

Péntek délután északkelet felől betört a hideg, a lehűlés délnyugati irányba terjed tovább. Az Időkép.hu hőtérképén látható lehet megnézni, hogyan áramlott be az országba északkelet felől a hétvégére ígért hideg levegő.

A hideg érkezését a feltámadó szél előzte csak meg, ami a keleti tájakon ahogy egyre nagyobb területen viharossá fokozódott, úgy hűtötte le akár 5-6 fokkal is fél órán belül a levegőt - írja az Időkép. 

Délelőtt néhol még északkeleten is 8-9 fok volt, 10 óra után viszont egyre beljebb nyomult a hideg fagypontot közelítő értékekkel.

A katasztrófavédelem szerint az erős szél sok munkát ad a tűzoltóknak az ország északkeleti részén, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de a szokásosnál valamivel több az ilyen riasztás Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében is.

Letépte a naményi fürdő tetejét

Tiszaújváros és Sajószöged között például fa dőlt a 35-ös főútra. Miskolcon, a Kisfaludy Károly utcában ugyancsak kidőlt fa akadályozta a közlekedést, Sárospatakon, a Petőfi Sándor utcában és Debrecenben, a Mezőgazdász utcában pedig azért kellett beavatkozniuk az egységeknek, mert elektromos vezetékre esett egy-egy letört faág. Tiszavasváriban, a Petőfi utcában egy faoszlop dőlt a villanyvezetékre, míg Vásárosnaményban, a Beregszászi úton a fürdő tetejét bontotta meg a szél.

Szélvihar

Az Országos Meteorológiai Szolgálat délelőtt 10:45-kor adott ki első fokú figyelmeztetést erős szél miatt. A széllökések sebessége meghaladhatja a 70 km/órát is. Ezen a térképen tudja nyomon követni az aktuális vészjelzéseket. 

Az Időkép.hu széltérképére pillantva rendesen el lehet szédülni, hiszen az egész országban nagyon fúj a szél. Délután kettő körül így nézett ki a széltérkép:

szelterkep.png

A Délmagyar.hu azt írja, Szegedre jégesővel köszöntött be a hideg, pattogott a jég Domaszéken. 

A tűzoltók délután 5-kor azt írták, még mindig károkat okoz és sok munkát ad a tűzoltóknak a viharos szél az országban, elsősorban az északkeleti-keleti vidékeken. Késő délutánig Hajdú-Bihar megyében meghaladta, Borsod-Abaúj-Zemplénben pedig megközelítette a harmincat az ilyen káresemények száma.