RTL: Meghalt a Nyugatinál összeeső fiatal, akihez lassan ért ki a mentő

2019.02.22. 09:24

FRISSÍTÉS #2:

Az RTL péntek esti híradója szerint meghalt az a 17 éves férfi, aki a kedden a Nyugati-pályaudvarnál lett rosszul.

FRISSÍTÉS

Az első vizsgálatok alapján emberi mulasztás miatt érkezett későn az ellátás ahhoz a fiatalemberhez, aki a Nyugati-pályaudvarnál lett rosszul kedden, mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Mint az az MTI tudósításából kiderül, Győrfi Pál emlékeztetett: kedden bejelentés érkezett a mentőszolgálathoz, hogy egy fiatalember rosszul lett.

Később újabb hívást kaptak, miszerint a férfi állapota javult. Ezután ismét bejelentést kaptak a mentők arról, hogy az érintett újra rosszul van. A mentőszolgálat ezután elsősegélynyújtókat irányított a beteghez, hogy megkezdjék az újraélesztést a mentő kiérkezéséig - mondta. A mentő a beteget a szükséges beavatkozások után kritikus állapotban vitte kórházba - tette hozzá Győrfi Pál.

A szóvivő közölte: az Országos Mentőszolgálat főigazgatója már kedden minden részletre kiterjedő vizsgálatot rendelt el. Az első vizsgálat szerint a riasztás pillanatában volt olyan szabad mentőautó, amely a beteget gyorsabban elérhette volna, mint a helyszínre irányított egység, mégsem riasztották.

A hanganyagok és a számítógépes adatok elemzése alapján a mentésirányító és a mentésvezető hibázott, ezért őket a belső vizsgálat lezárulásáig az OMSZ főigazgatója felmentette a munkavégzés alól. Az OMSZ megteszi a szükséges lépéseket, hogy hasonló mentésirányítói hiba ne fordulhasson elő - mondta Győrfi". A szóvivő nem közölte, hogy kedd óta változott-e a fiatalember állapota, kérdezni pedig nem lehetett.

Korábban írtuk:

Pár száz méterre a mentősök budapesti központjától, a Nyugati téri aluljárónál össze esett egy 17 éves fiú. Egy Facebook-poszt leírása szerint többen is megpróbáltak segíteni a fiún, miközben többször hívták a mentőt. Újraélesztést végeztek, szívmasszázst, telefonon segítséget is nyújtottak a mentők, de a leírás alapján a mentősök végül csak közel félóra múlva érkeztek ki, majd a mentőtiszti egység még három perccel később.

A 444.hu-n jelent meg részletes cikk a történtekről, eszerint az első telefonos bejelentés után 11 perccel riasztották az első mentőegységet, amely Budáról a János Kórházból indult, nagyjából csúcsforgalomban. Menet közben kapták az infót, hogy emelt szintű újraélesztésre lesz szükség, de ez az egység csak alapszintűt végez, ezért küldeni kell ilyenkor egy másik mentőegységet, egy mentőtiszti kocsit is a helyszínre.

A mentőtiszti kocsi ezzel párhuzamosan mit sem tudva a dolgokról éppen az esethez közel, a Markó utcába tart, a mentőközpontba, és éppen akkor érkezik meg oda, amikor a másik egységet riasztják a Jánosból. Hogyan és mi módon képzik ki azokat az embereket, akik felelősek a mentésirányításért?

"Ebben az időintervallumban az aluljáróban a beteg életéért küzdő civilek már többször reklamálják a mentő érkezését, jelzik a beteg állapotának jelentős romlását. A Kútvölgyiből érkező mentőtiszti egység mit sem tud arról, hogy mi folyik tőle három percnyire, sőt azt sem, hogy mi folyik az irányításon, ott milyen feladatok vannak. Teljesen elkülönített helyen is vannak" - írja a 444.

A fiútól pár száz méterre, a központba megérkező mentőtiszti kocsit még mindig nem riasztják, sőt kiadják számukra az ebédidőt. Az első mentő Budáról a fiúhoz 25 perccel a bejelentés után érkezik meg, de ugyanebben a percben a közeli mentőközpontnál megjelenik két lány, és könyörög a mentősöknek, hogy segítsenek. Ekkor riasztják a bent lévő mentőtiszti kocsit, akik 3 perccel később megérkeznek a fiúhoz.

"Az eset jól mutatja, hogy sokszor nem a kivonuló mentősökön múlik az, hogy mikor érnek a helyszínre. Ha nem kapnak időben riasztást, akkor nem is érhetnek ki időben. De az még jobban láthatóvá válik az esetből, hogy nagyon komoly rendszerhibákkal küzd a mentőszolgálat, és ha erre a rossz rendszerre még emberi hibák is rakódnak, akkor kész a baj" - írja a lap.

A Blikknek az Országos Mentőszolgálat azt mondta, az első segélyhíváskor kapott információk még nem utaltak életveszélyre. 

Amikor a beteg állapota romlott, emelt szintű mentőegységet is riasztottak. A helyszínen levő elsősegélynyújtók tevékenységét és a defibrillátor használatát a mentésirányítónk telefonon segítette, a kiérkező mentők a beavatkozások után a beteget kórházba szállították. A megtett intézkedések megfelelőségét ellenőrizni fogjuk

- nyilatkozták.

További részletek, illetve válaszok a hogyan és mi módon képzik ki azokat az embereket, akik felelősek a mentésirányításért kérdésre a 444 cikkében. "A politikai megfeleléskényszerben dolgozó vezetők olyan irányba vitték szervezetet, hogy gyakorlatilag alig szűrik a bejelentéseket, automatikusan mindhez mentőt küldenek. Éppen ezért Budapesten kezelhetetlen mennyiségű a mentők feladata, ehhez képest olyan szinten alacsony a bevethető mentőerő, hogy rendszeresen vidékről szerveznek át mentőegységeket. És még így is sokszor súlyos tíz perceket kell ahhoz várni, hogy a mentő megjelenjen az eset helyszínén. Budapesten és vidéken is már teljesen természetessé vált a kocsihiány" - írja a szerző.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport