Kúria: Nem tilthatja be az önkormányzat a Soros-ellenes plakátokat

2019.02.22. 15:25

Tavaly márciusban számoltunk be arról, hogy Kispest önkormányzata leragasztotta a kormány határzáras-sorosos-ellenzékis plakátját a XIX. kerületben egy 2017 végi önkormányzati rendeletre hivatkozva. A Kúria február 19-i határozatával megsemmisítette ezt az önkormányzati rendeletet, és kimondták, az önkormányzat nem tilthat be plakátokat a tartalmuk alapján. 

A Kúria szerint az önkormányzati törvény csak a helyi tulajdonban álló közterületek használatára vonatkozó szabályok és díjak megállapítására ad felhatalmazást. 

Kispest Önkormányzata tudomásul veszi, tiszteletben tartja a Kúria határozatát, amiben megsemmisíttette a testület egyhangú szavazással meghozott rendeletét a gyűlöletkeltő közterületi tartalmak tilalmáról - közölte a döntés után Gajda Péter, MSZP-s polgármester.

Ugyanakkor Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzatának vezetése a jövőben is minden rendelkezésre álló eszközzel kiáll az emberi méltóság védelme mellett, valamint a hazug, álságos és gyűlöletkeltő közterületi tartalmak megjelenése ellen. A Kúria határozatának megfelelően megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a jövőben miként tudjuk megóvni a városrész közterületeit a hamis és gyűlöletkeltő tartalmak megjelenésétől.

- tette hozzá.