Már kamasz lenne a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisfiú

428945 18b53c8c4337f57a63584c5794e118d1 o
2019.02.22. 15:40
Nagyszabású megemlékezést tartanak szombaton a tíz évvel ezelőtt elkövetett tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság évfordulóján, hogy az áldozatokra, köztük az akkor lelőtt öt éves Robikára emlékezzenek. Elkészült egy applikáció is, valamint egy Facebook-oldal, ahol a romákat sorozatban gyilkoló bűnözők egyik túlélője is megszólalt.

Jóska, gyertek gyorsan, kiirtják a családomat!

– mondta kétségbeesetten a telefonban 2009. február 23-ra virradó éjszaka idősebb Csorba Csaba a dabasi rendőrkapitánynak Tatárszentgyörgyről. Az idősebb Csorba szomszédságában lakott a fia és az unokája, ekkor már mindketten halottak voltak, a házuk pedig lángokban állt. A kiérkező rendőrök botrányos helyszínelést végeztek: a hóban fellelhető nyomokat összejárkálták, levizelték, s egy cseppet sem zavarta őket, hogy mellettük halottak hevernek.

A kiégett, elhagyott ház Tatárszentgyörgyön
A kiégett, elhagyott ház Tatárszentgyörgyön
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A gyilkosok hidegvérrel végeztek a 27 éves Csorba Róberttel és ötéves gyermekével, Robival. A támadást túlélte Csorba felesége és kislányuk, a helyszínelő rendőrök őket győzködték arról, hogy biztos valami baleset miatt haltak meg a szeretteik, nem pedig a sörétektől. Aztán kiderült, hogy itt bizony szörnyű gyilkosság történt.

Egy gyerek és az édesapja értelmetlen halála kellett ahhoz, hogy az embereket egyáltalán érdekelni kezdjék azok a szörnyűségek, amik ekkor már egy ideje javában zajlottak.

Ezeknek a sorozatgyilkosságoknak az áldozatai egytől egyig cigányok voltak, az elkövetők pedig a tatárszentgyörgyi támadás előtt már legalább nyolc helyszínen csaptak le. Ennek ellenére a nyomozók nem rakták össze a mozaikokat, nem gondoltak arra, hogy sorozatgyilkosokkal van dolguk. A tatárszentgyörgyi tragédia után még Tiszalökön és Kislétán gyilkoltak az elkövetők, akiket végül 2009 augusztus 21-én egy debreceni szórakozóhelyen fogtak el a nyomozók. 

Idősebb Csorba Csaba néhány évvel ezelőtt, 51 éves korában hunyt el, de unokájára és fiára a mai napig megemlékezéseket tartanak. Így lesz ez most is, a gyilkosság tizedik évfordulóján.

A szomorú évfordulóra egy külön Facebook-oldalt is létrehoztak roma civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok és aktivisták. Céljuk, hogy közösen állítsanak "méltó emléket Csorba Robikának és a romák elleni sorozatgyilkosság összes áldozatának". Az oldalon tragédiasorozatra emlékező bejegyzések mellett a tíz éves évfordulóhoz kapcsolódó rendezvényekkel kapcsolatos információkat osztanak meg.

IV0C4133
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Közzétettek például egy videót, amelyben az egyik túlélő meséli el, hogyan akarták megölni. Rontó Krisztián elmondta, először azt hitte a lövésekről, hogy petárda, később azonban lábon lőtték. Összeesett, beverte a fejét. Szerencsére a szülei és a szomszédok a segítségére siettek. Kórházba került, de hosszú ideig tartott, amíg újra dolgozni tudott. 

Szombaton 17 órakor a II. János Pál pápa téren tartanak nagyszabású megemlékezést. Művészek lépnek fel, beszédeket mondanak, majd lesz egy fáklyás felvonulás, a résztvevők egy templomba vonulnak, ahol misét tartanak az áldozatok emlékéért. A szervezők szeretnék, ha minél több fiatal venne részt a megemlékezésen, mert sokan közülük nem tudják, mi történt tíz évvel ezelőtt, de ezen az eseményen erről is kapnának információkat. 

A szervezők még egy olyan, RomApp néven futó telefonos applikációt is fejlesztettek, amellyel azok is megemlékezhetnek a romagyilkosság áldozataira, akik nem tudnak jelen lenni a szombati eseményen. Aki letölti az alkalmazást, az egy térképen látja majd, hogy világszerte hol gyújtanak gyertyát az áldozatok emlékére. Ezen kívül a sorozatgyilkosságok állomásainak a rövid leírását is elolvashatják az applikáción. (Az androidos applikációt itt lehet letölteni, az IOS-est itt.)

(Borítókép: Barakonyi Szabolcs / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport