Több autó használja a Váci úti buszsávot, mint ahány busz

01 alap.00 00 27 08.Still002
2019.02.22. 12:43

A hármas metró pótlására a Váci úton buszsávot jelöltek ki, amit ugye buszok, taxik és motorok jogosultak használni.

Az autósok egy része ezt köszöni szépen, és VIP-sávnak tekinti, a buszsávba ki- és bevágódó, cikázó kocsik veszély jelentenek a motorosokra is. Én nap mint nap a Váci úton járok be motorral, és próbálok számítani ezekre, de elég egy motorost meglökni, és máris kész a tragédia

– írta olvasónk, Zsolt.

Egy hétköznap délután kiálltunk a Duna Plaza utáni benzinkúttal szemben az északi irányú buszsáv mellé egy kamerával, hogy megnézzük, mennyire szabálytalanok az autósok ezen a szakaszon. Nagyjából ennyire:

Olyan helyre álltunk, ami előtt 30 méterre tábla is jelzi a buszsávot, kötelező egyenes haladási iránnyal, és ami után pár száz méteren keresztül se lekanyarodási, se kifelé sávváltási lehetőség nincs (és ahol már van, azt újabb tábla jelzi, ami már engedi a jobbra kanyarodást is). Dugó ugyan volt, de azért általában folyamatosan tudtak haladni a járművek.

17:30 és 18:00 óra között azt eredményt kaptuk, hogy jóval több (50) autós használta a buszsávot, mint ahány busz (29).

Olvasónk írt a BRFK-nak, de azon kívül, hogy ide-oda küldözgették a levelét, semmi érdemleges nem történt. Ha beszélni szeretett volna valakivel, akkor úgy ért körbe a kör, hogy mindenki tovább irányította egy másik személyhez.

Mi is megkérdeztük a rendőrséget, ellenőrzik-e itt a buszsávban haladókat, és ha igen, hány ilyen intézkedés történt az elmúlt három hónapban:

A rendőrség – a buszsofőrök jelzéseire is figyelemmel – rendszeresen ellenőrzi az autóbusz forgalmi sávok jogszerűtlen igénybevételét. A rendőrség az ellenőrzés helyszíneit a BKK-val egyeztetve választja ki. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a kérdésében szereplő időintervallum szerinti statisztikai kimutatást a rendőrség nem vezet

– írták válaszukban.

Mit gondol ön? Szabályos itt autózni?

Megkérdeztük Pető Attilát, a Kreszprofesszort, vajon tényleg szabálytalan-e itt a buszsávban haladni, de ő sem tudott egyértelmű választ adni. Mielőtt elolvasnák indoklását, nézzék meg a kérdéses fél órát háromszoros sebességgel, 10 percben:

Váci úti buszsáv

De vajon tényleg szabálytalan ott autózni? Megkérdeztük a Kreszprofesszort:

A KRESZ mindössze ennyit ír: „Más jármű erre a forgalmi sávra – a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve – nem hajthat rá." Arra, hogy mit takar a bekanyarodásra felkészülés", sem a KRESZ, sem a joggyakorlat nem ad részletesebb útmutatást.

A bekanyarodás szabályánál pedig annyit említ a KRESZ: Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel jobbra bekanyarodás esetében az úttest jobb szélére, köteles – az útkereszteződés előtt kellő távolságban – besorolni."kellő távolságban" fogalmát a joggyakorlat így határozza meg: A kellő távolság, illetve kellő idő az, amely egy forgalmi helyzethez való alkalmazkodást lehetővé teszi, a forgalmi helyzet felismerhető, és a forgalomban szokásos együttműködés körébe tartozó művelettel elkerülhető a baleset bekövetkezése. Ebből következően a besorolást úgy kell végrehajtani, hogy az a közlekedés más résztvevőjét ne zavarja, és ne akadályozza." Ez sokkal inkább azt hangsúlyozza ki, hogy ne az utolsó pillanatban soroljunk be bekanyarodás előtt, és nem azt, hogy mennyivel előbb szabad.

Visszatérve a jelen példára, van, aki úgy véli, hogy az előző kereszteződés után már jogosan rá lehet hajtani a buszsávra, ha a következőn le akarsz fordulni. Nyilván ez nem túl életszerű, ha a következő sarok száz méterekre van. Sok buszsáv esetén megpróbálják ezt burkolati jelekkel is megerősíteni, végig záróvonal van, és csak közvetlenül a kereszteződés előtt szaggatják meg.

A Váci úton a szaggatott vonal azt sugallja, hogy a buszsávra rá lehet sorolni. Az útszakasz kb. 600 méter. Szerintem ez a besorolás szempontjából sok, tehát nem lenne szabad már az elején a buszsávban haladni azoknak, akik a szervizútnál le akarnak térni a Szekszárdi út felé, de nem tudom pontosan megmondani, mikortól teljesen szabályos ez. Ugyanakkor akit „tetten érnek”, az említett jogszabályi pontatlanságok miatt jogi úton könnyen meg tudja magát védeni.