Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Épül a hazánk! Átadták a halasi börtönt

2019.02.23. 10:41

Pintér Sándor belügyminiszter adta át Kiskunhalason az ország legújabb közintézményét, egy börtönt. Ez csak a fejlesztések kezdete, az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet bővítése és modernizálása tovább folytatódik, mondta a belügyminiszter a pénteki átadón.

További öt új intézet építésének előkészületei után már a települések önkormányzataival folynak az egyeztetések. A kiskunhalasi börtön ezekhez szolgál mintául a kivitelezés megvalósításában - mondta Pintér.

A büntetés-végrehajtási intézet új kórházát speciálisan alakítják majd ki. Az teljesen más lesz, mint a tököli, egy kiválóan felszerelt városi kórházban az ellátásra szoruló fogvatartottakat egy új szárnyban helyezik majd el, mondta.

A kormány az eddig bevezetett életpályamodell továbbfejlesztésével a büntetés-végrajtásban dolgozók megfelelő munkakörülményeinek és jobb anyagi feltételeinek megteremtésén dolgozik, ezt is Pintér Sándor mondta.

A Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet egy korábbi laktanyából, majd menekültügyi befogadóközpontból alakították  át 472 férőhelyes börtönné. A férfi és női elítéltek elhelyezése az európai normáknak is minden tekintetben megfelel, mondta. Az új börtön létrehozásában 250 fogvatartott vett részt. Bizonyították, hogy lehet a büntetés-végrehajtásban fogvatartottakkal megfelelő munkát végezni, és fel lehet szerelni egy börtönt saját gyártású eszközökkel, mondta.

Tóth Tamás, az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta: Kiskunhalason az ország legmodernebb börtöne készült el, a jelenleg létező legfejlettebb biztonságtechnikai rendszerrel.

A börtön területén szabászatot és varrodát is kialakítottak, illetve megteremtették az elkészült termékek raktározásának feltételeit is. A varrógépek használatának betanítását követően kiskunhalasi varrodában egyebek mellett börtönöknek és kórházaknak készítenek ágyneműhuzatokat és lepedőket.

Kialakítottak továbbá egy hatágyas, általános belgyógyászati és fogorvosi rendelővel ellátott egészségügyi körletet is. Az udvari sétálót a már meglévő edzőeszközök köré építették.

Legutóbb 16 éve, 2003-ban, Veszprémben adtak át új börtönt Magyarországon.