Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Hollik: Brüsszel a mai napig egyetlen fillért sem fizetett a határőrizetért

2019.02.23. 12:59

Brüsszel másfél éve tett ígéretével ellentétben még mindig nem adott egyetlen fillért sem a magyar határvédelemre, mondta egy sajtótájékoztatón Hollik István kormányszóvivő az MTI szerint. Orbán Viktor miniszterelnök 2017 őszén levélben kérte az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert, hogy Brüsszel 50 százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelem addigi költségeihez.

Hollik és Orbán szerint szerint a kerítéssel Magyarország nem csak saját, hanem az Európai Unió külső határait is védi. A határvédelmi költségek a kérelem benyújtásakor több mint 270 milliárd forintra rúgtak, ez az összeg pedig azóta emelkedett, mondta Hollik.  

Brüsszel a magyar költségek egyharmadát hagyta jóvá, és ígéretet tett azok kifizetésére, majd később ezt visszavonta, és csak a költségek mintegy tizedét ismerte el, de a mai napig egyetlen fillért sem fizetett, mondta.

A brüsszeli bizottság lassan két éve "húzza az időt, keresi a kifogásokat", célja pedig, hogy ezeket a pénzeket ne fizesse ki Magyarországnak. 

A magyar és az EU határvédelmi vitájáról alább bővebben olvashat:

A magyar kormány arra az európai szolidaritásra hivatkozva szeretné elérni a magyar határvédelmi költségek felének megtérítését, amelyre a brüsszeli politikusok folyamatosan hivatkoznak, mondta.

Hollik szerint eközben Brüsszel a "migrációt támogató, ösztönző és segítő Soros-szervezeteket igen bőkezűen támogatja". "Úgy látszik, nem volt hiábavaló, hogy közel negyvenszer látogatták meg a Soros-szervezetek az Európai Bizottság különböző vezetőit és biztosait" - mondta.

Hollik István a kormány új plakátkampányára is kitért, ami ellen számos európai politikus reagált, és még a Fidesz saját pártcsaládjának néppárti elnöke is tiltakozott. „Az európai bevándorláspártiak nem először hördülnek fel a kormány tényekkel alátámasztott tájékoztató kampánya miatt. Az Európai Néppárton belül is készek tárgyalni a történtekről, és remélik, a liberális szárny ellenében sikerül újra kereszténydemokrata irányba állítaniuk a néppártot az EP-választáson” - mondta. 

A Fidesz kizárásával nem először próbálkozik Jean-Claude Juncker, akit a kormánypárt már öt éve is alkalmatlannak tartott hivatalára, és ez be is igazolódott - mondta, megjegyezve, utóbbit bizonyítja az is, hogy az előző öt év volt az EU történetének legkudarcosabb időszaka.  • Vennék
  • Hírek