Nem oszlatja fel magát a Jobbik, de átírták az alapszabályt, hogy a jövőben könnyedén megtehessék

2019.02.23. 16:07 Módosítva: 2019.02.23. 16:09

Nem oszlatja fel magát a Jobbik, de a párt szombati kongresszusán úgy módosították az alapszabályt, hogy ha a jövőben feloszlatnák magukat, akkor a tagjaik korlátozások nélkül átléphetnek egy új pártba – derült ki a párt szóvivőjének sajtótájékoztatóján, amit a HVG közvetített élőben a Facebookon.

Ahogy azt az Index is megírta, a Jobbik elnöke, Sneider Tamás február elején felvetette, hogy ha nem kapnak részletfizetési lehetőséget az Állami Számvevőszék által kiszabott újabb százmilliós büntetés törlesztésére, akkor arra is fel vannak készülve, hogy oszlatni kell a pártot, mivel nincs miből kifizetni a büntetést, csak 20 millió van a számlájukon.

Szilágyi György szóvivő szerint a pártkongresszus egyértelműen arról döntött, hogy nem oszlatja föl magát, folytatják a Fidesz és Orbán Viktor diktatúrájával szemben meghirdetett "nemzeti ellenállást". Szavaiból úgy tűnt, a párt megpróbálja a 2019-es európai parlamenti választási kampányt úgy keretezni, hogy az a Jobbik megmaradásáról szóljon. Szilágyi szerint az EP-választással kapcsolatban arra jutottak, hogy a megmérettetés legfontosabb tétje lesz, hogy a Fidesz be tudja-e tiltani a legerősebb ellenzéki pártot:

"Ha sokan állnak ki mellettünk a szavazatukkal, akkor a Fidesz nem meri betiltani a Jobbikot."

Ugyanakkor felkészültek a párt megszűnésére is, és ennek megfelelően módosították az alapszabályukat azzal a kitétellel, hogy "különösen indokolt esetben", a pártelnökség írásos jóváhagyásával más szervezetbe is beléphetnek a párt tagjai.

Szilágyi szerint ezzel csak egy lehetőséget teremtette meg, hogy legyen eszköz a kezünkben, hogy tovább tudjanak lépni, ha a jövőben arra lesz szükség, de egyelőre a rövidtávú céljuk az, hogy a következő 10 hónapban kétszer annyi új szervezetet és tagot szeretnének a Jobbik soraiban tudni, mint amennyi az elmúlt 10 hónapban alakult, illetve érkezett. „Nehéz helyzetben vagyunk, nem tagadjuk, ennek ellenére minden lehetőséget megragadunk hogy eljussunk az emberekhez” – nyilatkozta azzal kapcsolatban, hogy állításuk szerint nulla forintból kell, hogy kampányoljanak a következő választás előtt, miközben ők a legerősebb ellenzéki párt.

A szóvivő emellett beszélt arról is, hogy más pártokkal a jövőben is terveznek együttműködni a jövőben bizonyos ügyekben, azonban szoros együttműködést egyedül az LMP-vel tudnak elképzelni, mivel Szilágyi szerint "talán velük van a legtöbb olyan közös pont", amiben egyetértenek.