Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

A klímaváltozás, a multik és a székely autonómia került az LMP kampányának fókuszába

DSZZS20190224006
2019.02.24. 13:10

Bemutatta EP-választási programját az LMP. Demeter Márta társelnök szerint három hónap múlva arról dönthetnek, lesz-e valós képviselete a nemzeti érdeknek az unióban, a térség és az ország érdeke legalább olyan hangsúlyt kap-e, mint az alapító államoké. Pártja a multik Európája helyett az emberek Európájáért dolgozik majd - mondta. 

Vágó Gábor, a párt listavezetője szerint az LMP markáns zöld programmal szólítja meg azt a több százezer magyar választót, aki zöldnek tartja magát. Azt mondta, hogy "a klímaváltozás ránk rúgta az ajtót".

"A klímaváltozás ott van az apadó Dunában, az emelkedő zöldség- és gyümölcsárakban, ott van a poloskainvázióban" - mondta. Hozzátette: fel kell készíteni a társadalmat az emberek és főleg az óriásvállalatok kapzsiságának következményeire.

Fontosnak nevezte azt is, hogy Magyarország ne legyen Európa kiszolgálója, se szeméttelepe. A dolgozóknak ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért kell kapniuk, mint Németországban, és ugyanolyan környezetvédelmi szabályoknak kell védeniük az itt élőket. A bérrel kapcsolatos megállapítás összecseng a Jobbik béruniós kezdeményezésével. 

Programjuk harmadik fókuszának nevezte az őshonos kisebbségek jogainak védelmét, például a Romániában élő székely magyarokét, akiket az autonómia segíthet a helyben maradásban - mondta. 

Keresztes László Lóránt társelnök kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az LMP legalább két európai parlamenti helyre számít. A listán a második Demeter Márta társelnök, a harmadik Kendernay János elnökségi tag. Keresztes egyébként tavaly augusztusban azt mondta az Indexnek, hogy azt szeretné, ha a migrációs válság állna majd az LMP kampányának középpontjában, de a téma úgy tűnik, lekerült a párt napirendjéről. 

Az önkormányzati választási együttműködés lehetőségeit firtató kérdésre azt mondta: a helyi szintű együttműködésnek mindig alulról kell indulnia, a helyi közösség számára hiteles jelölttel és programmal, amit nem a párthoz tartozás határoz meg.

A DK-val vagy az MSZP-vel történő esetleges együttműködésre vonatkozó kérdésre úgy felelt: nem gondolja, hogy bárhol előfordulna, hogy az LMP az MSZP-vel vagy a DK-val konkrétan közösen állítana jelöltet, de a területi szervezeteik az együttműködés számtalan formáját alkalmazni fogják majd.

(Borítókép:  Vágó Gábor az LMP európai parlamenti listavezetője (k) valamint Demeter Márta és Keresztes László Lóránt az LMP társelnökei sajtótájékoztatót tartanak a fővárosi Lurdy Házban 2019. február 24-én. A párt önálló listával indul az európai parlamenti (EP-) választáson a listát Vágó Gábor vezeti. -  Szigetváry Zsolt / MTI)