Márki-Zay: Nem szabad hagyni, hogy a NER megakadályozza az összefogást

2019.02.24. 15:32

Vasárnap délután hivatalosan is zászlót bontott a Mindenki Magyarországa Mozgalom, amely a hiteles ellenzék katalizátora akar lenni, és az ellenzéki egység kialakulásán munkálkodna. A rendezvény nyitányán Márki-Zay Péter, Lukácsi Katalin és Hadházy Ákos közösen jelentették be, hogy december 31. óta több mint négyezren csatlakoztak hozzájuk, és az ország minden megyéjében jelen vannak, több mint hatszáz településen. Az eseményen részt vettek parlamenti pártok vezetői, ellenzéki polgármesterek, ep-képviselők és olyanok is, akik majd képviselő - illetve polgármester-jelöltséget vállalhatnak az őszi önkormányzati választásokon. 

Márki-Zay arról beszélt, hogy fontos, hogy a tisztességes emberek vállalják a közszereplést. Sokan vannak, akik félnek kiállni és tenni valamit, mert félnek a pártállamtól, de a hódmezővásárhelyi polgármester azzal biztatta őket, hogy amikor az unokájuk a történelem könyvet fogja lapozgatni, csak az fog számítani, hogy kiálltak-e a hazájukért. "Az élet nem egy számítógépes játék, ahol ha kudarcot vallunk, kapunk egy új küldetést. Egy életünk és egy hazánk van, vállaljátok ezt a hivatást!" - jelentette ki. 

A politikus a fiataloknak üzenve azt mondta, hogy vállaljanak gyereket, de ne azért, hogy kevesebb adót fizessenek, hanem mert ez a legnagyobb öröm az életben. A NER-t Magyarország ezeréves történetének legkorruptabb rendszerének nevezte, Orbán Viktort pedig egy gonosz, a gyengébbeket vegzáló iskolásnak nevezte, akit akkor lehet elzavarni, ha sokan szembe szállnak ellene az osztályteremben. 

Márki-Zay szerint összefogással legyőzhető a megfélemlítés a korrupció, nem véletlenül retteg ettől a hatalom. A mozgalmuk azt akarja elérni, hogy az önkormányzati választásokon minden városban megvalósuljon a hódmezővásárhelyi példa, és csak egy jelölt álljon szembe a Fidesz jelöltjeivel. A polgármester kitért arra, hogy aki az összefogás ellen beszél, az a hatalom érdekeit szolgálja, majd megjegyezte, hogy

a hatalom a saját soraikba is be fog építeni árulókat, nekik viszont az a legfontosabb, hogy semmi áron se hagyják megakadályozni az összefogást. 

A programbemutatón Lukácsi Katalin azt mondta, hogy nem szerveződnek párttá, nem indulnak a választásokon, nem egy szeletet akarnak kihasítani a tortából, hanem azt akarják, hogy az a torta nagyobb legyen, és mindenkinek több jusson belőle. Nem versenytársai a pártoknak, hanem hidat akarnak építeni közöttük és a szavazóik között is - jelentette ki. 

"Nem egy a tábor, egy a zászló, hanem egy az ország, sok a zászló" - utalt Lukácsi a miniszterelnök korábbi, a jobboldali szavazókat egy párt irányába terelő felhívására. Lukácsi szerint a mozgalomban azon dolgoznak, hogy az összefogás tartalommal teljen meg, és, hogy Orbán bukása után ne anarchia és káosz, hanem "a prosperáló béke korszaka köszöntsön be". 

Hadházy Ákos szerint a mozgalmuk egyik célja, hogy a választásokon minden szavazókörben legyen ellenzéki megfigyelő, mert mint mondta, a tavaly áprilisi választásokon a szavazókörök felében nem voltak jelen, így bár tudják, hogy "sok csalás történt", azt már nem, hogy pontosan mekkora. 

A képviselő arról is beszélt, hogy új ellenzékre van szükség. "Ennek szerinte részei kell legyenek a jelenlegi pártok, de nem azonos az ellenzéki pártok összességével vagy összefogásával. Az új ellenzék több, mint a pártok összefogása, hiszen szavazóból is többre van szükség, mint amennyi jelenleg az ellenzéket támogatja. Az új ellenzékbe be kell vonni mindenkit, aki tenni akar, és munkát kell a kezébe adni" - mondta a politikus.