Nem adja fel a Mi Hazánk: kormányhivatallal neveztetné át a Rajk szakkollégiumot

2019.02.24. 14:16

A kormányhivatalokhoz fordul a Mi Hazánk Mozgalom ifjúsági szervezete, hogy

szüntessék meg azt a törvénysértő állapotot, amely szerint több közterület és intézmény is önkényuralmi rendszerekhez köthető személy nevét viseli.

– számolt be róla az MTI. Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Ifjai országos szervezője vasárnap, Budapesten a Rajk László Szakkollégium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz 2013-ban alkotta meg azt a törvényt, amely tiltja a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető nevek, elnevezések használatát, mégis számos épület és közterület van, amely ilyen elnevezéssel szerepel a nyilvántartásban.

A kormányhivataloktól azt várják, szólítsák fel a helyi önkormányzatokat, hogy "a jogsértő állapotot szüntessék meg" és "eltűnjenek a vörös diktatúrához köthető elnevezések". Azt is mondta, az érintett intézmények vezetőit levélben keresik ugyanebből a célból.

Fiszter Zsuzsanna súlyos vétségnek nevezte, hogy a Magyar Tudományos Akadémia útmutatása több helyen "mérleghinta-politikát" folytat: több elnevezést csak nem ajánl, de egyes esetekben ugyanazt az elnevezést tiltja. Példaként hozta fel Ságvári Endrét, akinek a nevével közterület elnevezését nem ajánlja, miközben lakótelep esetében tiltja a név használatát.