Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Breaking Bad Zala: saját laborban gyártotta a drogot két fiatal

2019.02.25. 15:59

Saját maguk alkotta "laboratóriumban" állítottak elő, majd értékesítettek kábítószert azok a huszonéves zalai fiatalok, akik ellen kábítószer-kereskedelem miatt emeltek vádat. A szentpéterúri és zalaegerszegi fiatalok múlt év tavaszán határozták el, hogy kábítószer-értékesítésből fognak jövedelemre szert tenni - mondta Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője.

Először az ausztriai Linzben - a nyomozás során ismeretlenül maradt személytől - 300 gramm marihuánát, majd 150 ecstasy tablettát vettek, amelyek nagy részét értékesítették. Úgy döntöttek, hogy amfetamint állítanak elő, amit szintén értékesítenek. Internetes oldalakról megismerték a kábítószer-előállításhoz szükséges alapanyagokat, eszközöket és segédanyagokat, valamint az amfetaminkészítés módját, majd megvásárolták a gyártáshoz szükséges kellékeket.

A szentpéterúri fiatal házának egyik szobájában rendezték be a "laboratóriumot", ahol a kezdeti sikertelen kísérletezéseket követően mintegy 400 gramm amfetamint sikerült előállítaniuk, aminek a nagyját el is tudták adni.

A rendőrség egy bejelentés alapján állította meg autójukat a 76-os főúton, ekkor egyikük a járműből egy marihuánát tartalmazó alufólia-csomagot dobott ki, amelyet a rendőrség lefoglalt, akárcsak az autóban talált több mint 170 ezer forintot és 50 eurót. A szentpéterúri házban nagyobb mennyiségű marihuánát, amfetamint, vagyis speedet és ecstasy-tablettát, valamint az amfetamin gyártásához és adagolásához szükséges alapanyagokat és eszközöket foglaltak le. A másik fiatal zalaegerszegi ingatlanában szintén marihuánát, amfetaminport és tablettát, eszközöket, továbbá 2 millió forintot meghaladó készpénzt, 460 eurót és több mint 640 ukrán hrivnyát találtak.

A szakértői megállapítások szerint a lefoglalt anyagokból még összesen mintegy három kilogrammnyi amfetamint lehetett volna előállítani, ez a mennyiség sokszorosan meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát. A részben vásárolt, részben pedig előállított kábítószerek értékesítéséből a két fiatalnak - akik a laborvizsgálatok szerint maguk is fogyasztották a tiltott szereket - minimálisan egymillió forint haszna származott. A Zala Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószer kereskedelme miatt emelt vádat a két fiatal ellen.

(MTI)