Megakadályozták az ellenzékiek, hogy zárt ülésen büntessék végig őket

DSC 7474
2019.02.26. 11:14

Zárt ülésen tárgyalta volna az Országgyűlés mentelmi bizottsága azoknak az ellenzéki képviselőknek a fegyelmi ügyét, akiket Kövér László házelnök a december 12-i viselkedésük miatt javasol megbüntetni. A megjelenő ellenzékiek viszont nyílt ülést követeltek, és végül a napirendet sem sikerült elfogadni.

Emlékezetes, hogy a tavalyi, utolsó parlamenti ülésen síppal, szirénával és az elnöki pulpitushoz vezető út lezárásával akarta megakadályozni az ellenzék a rabszolgatörvénynek nevezett 400 túlórás javaslat megszavazását.

A történtek miatt Kövér László puccskísérletről beszélt, majd azt javasolta, hogy büntessék meg az ellenzéki képviselőket a tiszteletdíjuk csökkentésével – a pulpitust elfoglalóktól egyhavi pénzüket vonná meg a házelnök, a többiektől a tiszteletdíjuk harmadát. 

Erről tárgyalt volna kedden a mentelmi bizottság: 38 ellenzéki képviselő megbüntetése volt napirend. A házszabály előírja, hogy „a mentelmi bizottság a fegyelmi és rendészeti ügyeket zárt ülésen tárgyalja." Ennek ellenére a helyszínen megjelenő nem bizottsági tag képviselők, például a párbeszédes Szabó Tímea és Tordai Bence, a DK-s Vadai Ágnes, Arató Gergely és Gréczy Zsolt, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, Harangozó Tamás és Hiszékeny Dezső, a jobbikos Jakab Péter, illetve az LMP-s Ungár Péter azt kérte, legyen nyílt az ülés.

Hargita János, a bizottság KDNP-s elnöke azonban a házszabályi rendelkezés miatt elutasította a javaslatot:

Tetszene az a videó, ami készülne, de nem tudom megszavaztatni.

Szabó és Vadai azt bizonygatta, hogy a házszabály a fegyelmivel érintett képviselőket, „a vádlottakat" védi, de ők lemondanak erről a védelemről a nyilvánosság érdekében. Hargitai azonban erre azt mondta, hogy ehhez módosítani kell a házszabályt, ő nem tud mit tenni. A sajtó képviselőit távozásra szólította fel, ám az ellenzékiek felkiáltottak, hogy a napirend megszavazása mindenképpen nyilvános.

Rendben, nyilvánosan fogadjuk a napirendet, Facebookon ki is rakhatják.

A Párbeszéd ki is rakta a Facebookra.

A napirendről tehát nyilvánosan szavaztak, és végül nem fogadta el a bizottság. A mentelmi bizottságban ugyanis nincs a Fidesz–KDNP-nek többsége, ez ugyanis úgynevezett paritásos bizottság, ahol a mindenkori kormánypárti és ellenzéki képviselők egyenlő számban tagok. A bizottság ellenzéki tagjai, a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio, az MSZP-s Szabó Sándor és a független, volt jobbikos Dúró Dóra sem fogadta el a zárt ülésről szóló napirendet, így az ülés véget is ért.

Mindez azt jelenti, ahogy az elnök mondta, hogy a mentelmi bizottság nem tudja lefolytatni az eljárást. A fegyelmi ügyeket tehát a plenáris ülésen fogják tárgyalni.

Az ülés után a következőket mondták a jelenlévő ellenzékiek:

  • Arató Gergely (DK) szerint a bizottság elnöke nem volt hajlandó szóba állni az ellenzékkel, nem volt hajlandó kompromisszumot kötni annak érdekében, hogy törvényes és jogszerű eljárást lehessen lefolytatni. Teljesen nyilvánvalóan tiporják a jogaikat, a zárt ülésen való védekezés lehetőségét sem kapták meg
  • Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint az egész ellenzék megbüntetése koncepciós per, az a vád, amivel őket illetik, hogy erőszakot alkalmaztak, egész egyszerűen nem igaz. Ezt Orbán Viktor és a Fidesz is tudja.
  • Harangozó Tamás (MSZP) azt mondta, a zárt ülésnek semmi értelme nincs. Örömének adott hangot, hogy az ellenzék egységesen kérte, legyen nyilvános az ülés.
  • Jakab Péter (Jobbik) szerint fura helyzet állt elő, a vádlott nyílt, a vádló zárt ülést akart. A napnál világosabb, nem jogi, hanem politikai eljárás zajlik, megszületett a döntés Orbán Viktor dolgozószobájában. Ez arról szól, hogy az ellenzéket ki kell csinálni - fogalmazott. Jelezte: minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak, ha kell nemzetközi fórumokhoz fordulnak.
  • Ungár Péter (LMP) szerint tragikomédia, ami zajlott.
  • Dúró Dóra (független), a bizottság tagja azt mondta: azért nem támogatta a zárt ülésen való tárgyalást, mert elvi fenntartásai vannak a fegyelmezési jogkörrel összefüggésben. Elítéli azt a magatartást, amit a balliberális ellenzék a decemberi üléseken tett, de nem ért egyet azzal a fideszes válasszal sem, hogy a házelnök "kénye-kedve szerint", meglehetősen kifogásolható indokkal pénzbüntetésre ítéli a képviselőket.

A plenárison vita nélkül döntenek

Hargitai János újságíróknak azt mondta: maratoni ülésre készültek, 38 ellenzéki képviselő fegyelmi ügyét tárgyalták volna. Ugyanakkor úgy látja, az ellenzéki képviselőknek szándéka sem volt a bizottsági ülés megtartására. Azt mondta, hogy a házszabály világosan rögzíti, a fegyelmi ügyeket zárt ülésen kell tárgyalni. Az ülést az érintett kívánságára sem lehet nyilvánossá tenni. 

A KDNP-s politikus szerint

az érintett képviselők megfosztották a vitától magukat, az ülésen érvelhettek volna, hogy miért látta esetleg rosszul a házbizottság, vagy a házelnök a december 12-i ülésnapon tevékenységüket, miért volt jó, amit csináltak.

Ezt követően - a házszabály szerint - a képviselőknek lehetőségük van folytatni az eljárást, és az Országgyűléshez fordulhatnak. A parlament a fegyelmi ügyekről vita nélkül dönt majd.

(Borítókép: Ellenzéki akció az Országgyűlésben 2018. december 12-én. Fotó: Bődey János / Index)