Dobrev Klára: Az Európai Egyesült Államokat fogjuk építeni

2019.02.26. 12:47

Kereken kimondta, miért küzdene az Európai Parlamentben Dobrev Klára, aki a DK EP-listáját vezeti majd a májusi választásokon. Dobrev, akit eddig Gyurcsány Ferenc feleségeként ismert a nyilvánosság, kedden sajtótájékoztatón ismertette a DK programjának legfontosabb pontjait, amelyeket egy mondatban így foglalt össze:

mi az Európai Egyesült Államokat fogjuk építeni.

Dobrev olyan Európát szeretne, amely túllép a gazdasági közösségen, és nem egyszerűen fogyasztóként, adófizetőkként, munkavállalóként tekint az emberekre, hanem hús-vér emberekként, akiknek egyéni problémáik vannak.

Európa egységes lesz, Európa erős lesz, a nagy kérdés, hogy mi, magyarok benne leszünk-e ebben az Európában

Dobrev azt mondta: számára a legfontosabb dolog a szociális Európa kérdése, amelyet tíz évvel ezelőtt is kétkedés fogadott, de most lépésről lépre kezdik megvalósítani, és ezt is közeledésnek tekinti az Egyesült Európai Államok felé.

Dobrev szerint e közeledés három legfontosabb pontja a következő:

  1. Be kell vezetni az európai családi pótlékot: minden gyerek után járna a tagállami családi pótlékon felül. Ez a magyar gyerekeknek óriási segítség lenne, mert Orbán szerinte cserben hagyta a gyerekek és családok jó részét.
  2. Be kell vezetni az európai minimálbért és minimálnyugdíjat: „nem európai, hanem emberi minimum". Ma Magyarországon a családok negyede él a létminimum alatt, ezen változtatni kell.
  3. És be kell vezetni az európai multiadót: azért, hogy mindez finanszírozható legyen. A multinacionális cégekkel nem a tagállamok egyenként tárgyalnának, hanem az EU együtt, sokkal nagyobb érdekérvényesítő képességgel.

Dobrev Klára azt mondta, hogy EP-képviselőként ezekért fog elsősorban küzdeni. Dobrev azt már korábban bejelentette, hogy a listavezetése nem szimbolikus, át kívánja venni a mandátumát, és képviselőként kíván dolgozni az Európai Parlamentben.  • Hírek
  • Lakáshitel