Felfüggesztettet kapott a volt rakamazi polgármester

2019.02.26. 20:50 Módosítva: 2019.02.26. 22:28
Ítélet született a Nagy-Morotva Vízi Tanösvény gate néven elhíresült ügyben. A támogatásokat elsíboló banda felfüggesztett börtönbüntetéssel, illetve pénzbüntetéssel úszta meg az ügyet. Igaz, az ítélet még nem jogerős.

A négy vádlott 660 millió forintos állami támogatás megtartása érdekében valótlan elszámolást nyújtott be, ezzel valósították meg a bűncselekményt. A bíróság F. Ernő (Fidesz-KDNP) elsőrendű vádlottat,Rakamaz volt polgármesterétkét év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre, A. P. másodrendű vádlottat egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, B. K. harmadrendű és B. S. negyedrendű vádlottat 540-540 napi tétel pénzbüntetéssel sújtotta; egy napi tétel összegét 3000 forintban állapították meg, annak meg nem fizetése esetén a büntetést fogházban kell végrehajtani.

A polgi volt a főnök

A bíróság által megállapított tényállás szerint a bűncselekmény elkövetésének idején az elsőrendű vádlott Rakamaz polgármestere volt, aki társaival a rakamazi Nagy-Morotva Vízi Tanösvény kialakítása és környékének fejlesztése elnevezésű projekt ügyében került kapcsolatba.

33573398 861810957352972 5578377620820590592 n
Fotó: Rakamazi Teknősház Látogatóközpont

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az Észak-alföldi Operatív Program keretében versenyképes turisztikai termék- és attrakciófejlesztésre tett közzé felhívást, amelyre az önkormányzat 2008 áprilisában projektjavaslatot nyújtott be. Az NFÜ 2010. januári döntése értelmében Rakamaz vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt elszámolható költsége több mint 658 millió forint volt, amelyhez 520 milliót meghaladó támogatási összeg volt nyújtható. Ezt a támogatási szerződést 2012. november végén módosították, amelynek alapján a tervezett főösszeg 666 millióra, a támogatás mértéke 526,4 millióra emelkedett.

Három céggel dolgoztak

A beruházás kivitelezésébe három céget vontak be, Rakamaz volt polgármestere mellett e három cég vezető képviselője az ügy további három elítéltje. A kivitelezési munkák végén a beruházást úgy jelentették készre, a teljesítést pedig úgy igazolták, hogy a kivitelezési munkákat az építési szerződésben vállalt minőségben és határidőben nem készítették el, a hibalistán szereplő hiányosságok elvégzésére a kiszabott nyolc nap alatt nem volt lehetőség. A csatolt hibalisták tanúsága szerint a Nagyteknősbéka Ház projektelem esetében összesen 44, a Kisteknősbéka Ház projektelem esetében összesen 20, míg a Vízi Tanösvény esetében 9 hiba, illetve hiányosság került rögzítésre.

Súlyosbító és enyhítő körülmények

Rózsavölgyi Bence bíró a büntetés kiszabásakor súlyosbító körülményként értékelte a beruházás magas értékét, továbbá azt, hogy az I. r. vádlott a bűncselekményt közmegbízatású személyként követte el, a II. r. vádlottnak, mint műszaki ellenőrnek a valótlan tartalmú okirat készítését – jogszabályi kötelezettségénél fogva – meg kellett volna akadályoznia a társas elkövetési módot, valamint a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottságát.

Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlottak büntetlen előéletűek, a bűncselekmény elkövetése óta eltelt hosszú időt, valamint a II. r. vádlott ténybeli beismerő vallomását.

Kamu volt az egész

A bíróság szerint valamennyi vádlott tudott arról, hogy valótlan tartalmú adatokat tartalmaznak a projektelemek átadásának lezárásáról készült jegyzőkönyvek és egyéb iratok. Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, az első- és a másodrendű vádlott és védője fellebbezett, a harmad- és negyedrendű vádlott és védője pedig gondolkodási időt kért.