Újabb távozó: Hegedűs Lorántné kilépett a Jobbikból

D  TT20170522083
2019.02.26. 11:53
Nem akar a posztkommunistákkal közösséget vállalni, ezért távozik a Jobbikból a párt egyik alelnöke.

Kilépett a Jobbikból és annak országgyűlési frakciójából Hegedűs Lorántné.

Posztkommunistákkal történő bármilyen közösségvállalás ellentétes neveltetésemmel és személyes meggyőződésemmel

– tette hozzá az MTI-nek emailben is megerősített Facebook-bejegyzésében.

A képviselő a parlament honlapjának adatai szerint keddtől politizál függetlenként.

Hegedűs Lorántné tavaly áprilisban sorozatban harmadszor szerzett mandátumot a párt országos listáján, ebben a ciklusban a parlament törvényalkotási bizottságának alelnökeként tevékenykedett. A politikus a Jobbik alelnöke volt.

„Tekintettel az áthidalhatatlanná vált politikai stratégiai nézetkülönbségre, az Országgyűlés elnökének bejelentettem a kilépésemet a Jobbik országgyűlési frakciójából, továbbá a Jobbik elnökségének lemondásomat párttagságomról, s így a pártban betöltött összes tisztségemről” – írta közösségi oldalán.

Hegedűsné távozása és bejegyzése megerősíti azt a folyamatot, amelyet az elmúlt hetekben tetten érhettünk az ellenzéki térfélen: a baloldal és a Jobbik közeledését. Hegedűsné számára ezek szerint elfogadhatatlanná vált, hogy a párt az MSZP-vel és a DK-val kössön bármilyen szövetséget.

Irány a Mi Hazánk?

Hegedűs Lorántné távozásával 21 tagúra apadt a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja, amelyet öt tag hagyott el a tavaly tavaszi választás óta. A pártvezetés május végén zárta ki a képviselőcsoportból Dúró Dórát, október elején pedig Volner Jánost. Utóbbi mellett kiállva távozott a frakcióból Apáti István és Fülöp Erik. A négy képviselő tavaly novemberben jelentette be, hogy létrehozták a Mi Hazánk Mozgalom képviselői csoportját az Országgyűlésben.

Hegedűsné arról nem írt, hogy csatlakozik-e ehhez a mozgalomhoz. A szabályok szerint Hegedűs Lorántné hat hónapig biztosan független képviselő marad. Ezután viszont újra előkerülhet a kérdés a Mi Hazánk frakcióalakításáról. Ehhez persze várhatóan módosítani kell a jogszabályt, amely jelenleg a Fidesz döntésétől függ.

Dúró: Nincs értelme a Jobbikban maradni

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese kedden újságíróknak Hegedűsné kilépéséről azt mondta: nagyon sajnálja személyesen és pártja nevében is a történteket.

Hegedűs Lorántné és egész családja a nemzeti oldalon egy ikonnak számított, sajnáljuk, hogy ilyen sokáig asszisztáltak ahhoz, hogy a Jobbik eredeti irányvonalától eltérítsék a pártot, és Hegedűs Lorántné személyesen is, alelnökként is részt vett ebben.

Reményét fejezte ki, hogy ez a kilépés üzenet azoknak a jobbikosoknak, akik akár Hegedűs Lorántné személye miatt maradtak ott, hogy nincs értelme a pártban maradni, hiszen „a nemzeti ügy képviselete elveszett a Jobbikon belül". Arról nem beszélt, hogy szívesen fogadja-e a Mi Hazánk Hegedűsnét.

(Borítókép: Hegedűs Lorántné, a Jobbik képviselője felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. május 22-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)