Kivonult a beregsurányi határátkelőhöz a TEK és a Készenléti Rendőrség

2019.02.27. 10:18

Kedden összehangolt akcióban több regionális ügyészség, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ emberei lecsaptak a beregsurányi határátkelőhely pénzügyőreire, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Magyarország területéről Ukrajnába kilépő és általános forgalmi adót visszaigénylő személyektől a hivatalos eljárás során kenőpénzt fogadtak el.

Az akcióról tudósító ügyészségi közlemény szerint a letartóztatott 16 pénzügyőr – közöttük 5 tiszt – legkésőbb 2018 novembere óta fogadott el kenőpénzt, méghozzá úgy, hogy

egymás cselekményeiről tudtak, sőt, az adott szolgálatban dolgozó osztályvezetők segítségét is igénybe vették.

A gyanúsítottakat a helyszínen elfogták, megmotozták, a határátkelőhelyet, illetve a gyanúsítottak lakó- és tartózkodási helyét átkutatták. A vesztegetést elfogadó pénzügyőröket az ügyészség 151 rendbeli bűncselekménnyel vádolja, a terhükre rótt legsúlyosabb bűncselekmény – a bűnszervezetben, az előnyért hivatali kötelességét megszegve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette – büntetési tételének felső határa 24 év szabadságvesztés.

Az ukrán határon szolgálatot teljesítő rendőrök és pénzügyőrök körében meglehetősen elterjedt a kenőpénz elfogadásának gyakorlata. Erre utalnak legalábbis az utóbbi évek nagyszabású razziái, amikor a nyomozóknak – kis túlzással – egész határátkelőhelynyi rendőrt vagy pénzügyőrt kell őrizetbe venni.