Jogerősen elítélték a halálkamion embercsempészeivel együtt dolgozó bolgár férfit

Image from iOS (8)
2019.02.27. 17:12

Jogerősen 4 év 8 hónap fegyházbüntetéssel sújtotta a Kecskeméti Járásbíróság a parndorfi ügyben nem jogerősen elítélt nemzetközi embercsempész bűnszervezet egy később elfogott, bolgár tagját, számolt be az MTI a Kecskeméti Törvényszék szerdai döntéséről.

A férfit társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében mondták ki bűnösnek, a bűnszervezet tagjaként 2015 júliusa és augusztusa között Afganisztánból, Szíriából és Irakból érkező állampolgároknak segített Nyugat-Európába jutni. 

Mintegy ezer euró fizetségért az embercsempészéshez legalább hat embert szervezett be, köztük a 71 ember halálával végződő parndorfi ügy negyedrendű vádlottját, aki a hűtőkamiont vezette és a harmadrendű vádlottját is, aki "előfutóként" biztosította a járművet.

A vádlott 2015 júliusában 18 ember Nyugat-Európába szállításakor telefonon tartotta a kapcsolatot a sofőrrel. Az osztrák hatóság munkatársai megállították a járművet, a sofőrt és a csempészett embereket pedig elfogták. A bűnszervezet tagjai 2015 augusztusában 24 embert kíséreltek meg Magyarországról Németországba vinni. A vádlott "előfutóként" biztosította a személyszállításra alkalmatlan járművet, de a német rendőrök ezúttal is elfogták a sofőrt és a csempészett embereket. A vádlott "előfutóként" 2015 augusztusában közreműködött további 40 ember Németországba csempészésében.

A férfi a 71 ember halálával végződő parndorfi ügyként elhíresült szállításban már nem vett részt, ám a vádlott beismerte a bűncselekmények elkövetését, ezért a bíróság

4 év 8 hónap fegyházbüntetésre ítélte, továbbá 5 évre kiutasította Magyarország területéről.

A bíróság döntését az ügyészség, valamint a vádlott és védője is tudomásul vette, ezért az jogerős.

A parndorfi "halálkamion" ügyében a Kecskeméti Törvényszék 2018 júniusában első fokon 25-25 év fegyházbüntetéssel sújtott négy embercsempészt: egy afgán és három bolgár állampolgárt. A szervezet tagjai 2015. augusztus 26-án hajnalban 71 illegális bevándorlót zártak be egy sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba Mórahalom térségében. Az 59 férfi, nyolc nő és négy gyerek még Magyarország területén gyötrelmes körülmények között megfulladt. Az embercsempészek a hűtőkamiont az ausztriai Parndorf közelében hátrahagyták és elmenekültek.

A bűnszervezetben elkövetett embercsempészés és más bűncselekmények miatt a Kecskeméti Törvényszék által végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt 14 vádlott pere a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik. Négy vádlottra 25 év fegyházat, a többire 4-12 év fegyházat szabtak ki elsőfokon, azonban a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség januárban a büntetések súlyosbítását kérte.

Már javában folyt a per, amikor a Kecskeméti Járásbíróság elrendelte a letartóztatását a bolgár férfinek, aki részt vett a parndorfi tragédiát előidéző embercsempészek nemzetközi bűnszervezetében.

(Borítókép: A pandorfi embercsempészés ítélethirdetése Kecskeméten 2018. június 14-én. Fotó: Huszti István / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport