Kálmán, Ede
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.62%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.29%

Önkormányzati lakáseladással támadja a hódmezővásárhelyi Fidesz Márki-Zay Pétert

2019.02.27. 16:26

A hódmezővásárhelyi Fidesz szerint áron alul, jogszabálysértő módon, a közgyűlést megkerülve értékesített egy, a város főterén található önkormányzati lakást Márki-Zay Péter független polgármester Nagy Ernő helyi szocialista képviselő lányának. Az MTI tudósítása szerint Hegedűs Zoltán, a Fidesz-KDNP közgyűlési frakciójának vezetője azt mondta, az eset megmutatta, hogy milyen ember is valójában Márki-Zay Péter.

Miközben a korrupció elleni fellépésről "papol", messze áron alul játszott át egy ingatlan egyik támogatója családtagjának.

A fideszes politikus – Márki-Zay egykori polgármester-jelölt ellenfele – azt mondta, hogy a képviselő lányának bérleti szerződése a lakásra tavaly december 17-én járt le. A meghosszabbítás feltétele lett volna, hogy a bérlő csatolja a közműszolgáltatók igazolását arról, hogy nincs tartozása. Ahelyett azonban, hogy a hivatal ennek hiányában elutasította volna a pályázatot, a Nagy Ernő képviselő vezette Lakásügyi Tanácsadó Testülethez fordult. A szocialista politikus pedig támogatta lánya bérleti jogviszonyának meghosszabbítását, mondta Hegedűs Zoltán, hozzátéve, a szerződéshosszabbítás a polgármester és az alpolgármester jóváhagyásával meg is történt.

Az év utolsó munkanapján, december 21-én pedig az önkormányzat, a polgármester által aláírt bérleti szerződés szerint 5,04 millió forintért eladta az 54 négyzetméteres, a szakértői becslés szerint 8,4 millió forintra értékelt lakást a képviselő lányának, közölte a frakcióvezető.

Hegedűs szerint korábban arra se volt példa, hogy a város fizetési haladékot adjon a vevőnek, Márki-Zay azonban engedélyezte, hogy a lakás vételárát a képviselő lányának csak idén áprilisban kelljen kifizetnie. A szintén jelenlévő fideszes képviselő Cseri Tamás szerint a független polgármester kétszer is megsértette a jogszabályokat:

nem lett volna lehetősége a bérleti viszony meghosszabbítására, a közgyűlés jóváhagyása nélkül pedig nem értékesíthette volna az ingatlant.

Kis Andrea MSZP-s alpolgármester a sajtótájékoztatót követően újságíróknak elmondta, az ingatlan értékesítése során a korábbi városvezetés döntését hajtották végre. A közgyűlés a tavaly februári időközi választást követően módosította a helyi lakásrendeletet, a korábban pályázatot benyújtok számára azonban lehetővé tették, hogy az eredeti feltételekkel vásárolják meg az ingatlanukat.

Tatár Zoltán aljegyző közölte, a képviselő lányának jelenleg is érvényes bérleti szerződése van, bérlőként használja a lakást, amiért megfizeti az előírt díjat, a vételárat pedig április 1-jéig kell kiegyenlítenie.