Szijjártó kitart amellett, hogy csak informálnak a sorosos plakátok

DF16D2E1-EC0C-4E55-8002-7FB91DFAD9B2
2019.02.27. 16:19

A kormánynak kötelessége informálnia a polgárait arról, hogy mi zajlik Európában - ezzel indokolta Szijjártó Péter külügyminiszter az Index kérdésére, hogy miért indított plakátkampányt az EP-választásokkal kapcsolatban. A sorosos-junckeres plakátok, valamint az ezzel együtt megjelenő egyéb hirdetések tehát nem egy politikai kampány részei, hanem csak egy információs kampány a miniszter szerint. 

Szijjártó a BBC Hard Talk című műsorának február 26-án leadott adásában azt mondta a BBC riporterének, aki megjegyezte, mennyi kormányzati plakát van az utcán, hogy ezen nem kellene csodálkoznia, hiszen választás van. A választáson viszont pártok indulnak, nem a kormány, így felmerül a kérdés, hogy miért indít a választások alkalmából kampányt a kormány. A miniszter erre is csak azt mondta, hogy a kormánynak kötelessége tájékoztatni a lakosságot az őket, a biztonságukat érintő ügyekben. 

Arra a kérdésre, hogy a kormánynak hazudni is kötelessége-e, hiszen a kampány tele van olyan állításokkal, amelyeket az EU képviselői és uniós dokumentumok cáfoltak, a miniszter azt mondta, hogy az EU képviselői hazudnak az olyan ügyekben, mint a határvédelem vagy a "migráns vízumok", nem a kormány. 

 

(Borítókép: Huszti István / Index)