68 milliót fizet az energetikai hivatal, hogy a Várban lakhasson az elnöke

2019.02.28. 08:49 Módosítva: 2019.02.28. 08:52
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
68 milliót fizet az energetikai hivatal, hogy a Várban lakhasson az elnöke

Dorkota Lajos 2013 óta használhatja a 101 négyzetméteres lakást. A 42 ezer forintos bérleti díját is a hivatal állja.

1358 · Feb 28, 2019 08:49am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Az energetikai hivatal azért fizetne 68 millió forint közpénzt a Budavári Önkormányzatnak, hogy továbbra is a hivatal elnöke maradhasson egy 101 négyzetméteres, Halászbástyához közeli lakás bérlője, írja a Hvg.hu.

A korábban fideszes országgyűlési képviselőként tevékenykedő Dorkota Lajos 2013-ban lett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke. Dorkota kinevezése óta használhatja a 153 millió forintot érő lakást. Ezt a lehetőséget eredetileg Orbán Viktor hivatala biztosította számára, 1999-től kezdve ugyanis a Fortuna utcai lakásra a miniszterelnöki hivatalnak volt bérlőkijelölési joga.

Időközben azonban jogszabályváltozás történt, ezért vált szükségessé a bérlőkijelölési jog ismételt megváltása – olvasható a Hvg.hu birtokába került dokumentumban. A Budavári Önkormányzat képviselő-testülete ezért csütörtökön arról szavaz, hogy a bérlőkijelölési jogot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kapja meg 68 050 000 forint megfizetése fejében.

Mi történik? Az energetikai hivatal 68 millió forintot fizetne azért az I. kerületi önkormányzatnak, hogy a Fortuna utcai lakásban továbbra is Dorkota Lajos (illetve az őt követő hivatali elnök) maradhasson a bérlő. Dorkota havi fizetése egyébként közel 3,3 millió forint, de még a várbeli lakás kedvezményes, 42 ezer forintos bérleti díját is a hivatal állja.

Az energetikai hivatal azt közölte: az elnököt a jogszabályok alapján a miniszterekéhez hasonló juttatások illetik meg, azaz jár neki egy hivatali lakás. Egy rendelet a bérlőkijelölési jog pénzbeli ellenértékét is meghatározza a felelős vagyongazdálkodás elve alapján. Dorkota Lajos fizetését is jogszabály rögzíti, ez egyébként átlagosan 50%-a annak az összegnek, amit a Hivatal által felügyelt energetikai cégek csúcsvezetői keresnek.

A Hvg.hu felteszi a kérdést: vajon miért kell a pesti székhelyű hivatal elnökének feltétlenül a budai Várban laknia, és miért nem oldják meg ezt költséghatékonyabb formában, például az országgyűlési képviselőkéhez hasonló lakhatási támogatással.

Az előterjesztést jegyző Nagy Gábor Tamás polgármester azt mondta: az energetikai hivatal csak a bérlő személyét mondhatja meg ennyiért 15 évre, de ugyanúgy fizetni kell lakbért és közüzemi díjakat. Budavár polgármestere szerint a Fortuna utcai lakás „ilyen jellegű hasznosítása a felelős vagyongazdálkodás elvével a lehető legteljesebb mértékben összhangban van”.

V. Naszályi Márta, a Párbeszéd önkormányzati képviselője ugyanakkor úgy látja: „az önkormányzatnak ez nyilván jelentős bevétel, de azt is nézni kellene, hogy egy állami szerv ennyi közpénzt herdál el arra, hogy a Várban lakhasson a vezetője". A bérlőkijelölési jogot olyan esetekre találták ki, amikor a kerületben dolgozó közintézményeknél dolgozókat segítik vele, jegyezte meg a képviselő.