Kásler Miklós 10 pontos egészségügyi programmal készül

2019.02.28. 09:45 Módosítva: 2019.02.28. 09:45
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Kásler Miklós 10 pontos egészségügyi programmal készül

A program durva becslések szerint is 1000-1500 milliárd forintba kerülne.

340 · Feb 28, 2019 09:45am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Tízelemes „haditervvel” készül a lakosság egészségi állapotának javítására Kásler Miklós humán miniszter, írja a Népszava. A lap szerint a komplex, szinte a teljes ellátórendszert megmozdító programmal durva becslések szerint is 1000-1500 milliárdnyi közpénzt forgatna bele az egészségügybe.

A két legnagyobb tétel ezek közül a teljes fővárosi ellátást átalakító, a szuperkórházak építését is magába foglaló Egészséges Budapestért Program, a másik pedig a Semmelweis Egyetem fejlesztése.

Kásler már kinevezésekor is a legfontosabbnak nevezte öt népbetegség (keringési, daganatos, mozgásszervi, gyermekkori betegségek és a mentális zavarok) megelőzését.  Fejlesztik a daganatos, a keringési és a mozgásszervi betegségben szenvedő, a gyermekgyógyászati, továbbá a pszichiátriai páciensek gyógyításával foglalkozó országos intézeteket.

Modernizálni készülnek a sürgősségi ellátást és a háziorvosi alapellátást.

Külön figyelmet fordítanának a légzőszervi, a metabolikus- és a ritka betegségek megelőzésére. Ezen akciók célja, hogy a mostani, átlagosan 60 helyett 63 éves korukig maradjanak egészségesek a felnőttek, csökkenjen a csecsemőhalandóság, az anyák nagy többsége szoptasson legalább hat hónapig, mérséklődjön a naponta rágyújtók aránya.

Külön figyelmet fordítanának arra, hogy a súlyos vagy veszélyeztetett betegek időben megkapják az ellátást. Az erről készült dokumentum szerint  2017-ben „a legjobb időben történő beavatkozással” 24 ezer haláleset megelőzhető lett volna.   • Tippek
  • Hírek