Újra megkaphatja állami támogatását a Momentum

2019.02.28. 14:28

Visszavonta a Momentum költségvetési támogatásának felfüggesztését az Állami Számvevőszék - írta közleményben a szervezet. Az ÁSZ január közepén zárta le azt az ellenőrzést, amely a Momentum tavalyi kampányköltéseit vizsgálta, és arra jutottak, hogy a párt nem használta fel szabályszerűen a támogatásokat. 

Miközben a számvevőszék szerint a párt elérhetetlen volt, a Momentum azt állította, hogy folyamatosan próbáltak elszámolni, de hiába keresték az ÁSZ-t. Szerintük ennek ellenére ők emailben és postai úton is elküldték a kért dokumentumokat, és a számvevőszék felé a megadott határidőn belül bejelentették a Momentum új székhelyét is.

Az ÁSZ most azt írja, hogy Fekete-Győr András megküldte az ÁSZ-nak a gazdálkodás törvényességének kereteit igazoló dokumentumokat, ezek alapján pedig megállapították, hogy a pártnál megteremtették a törvényi előírásoknak megfelelő gazdálkodás alapvető kereteit.

Az ÁSZ megjegyezte ugyanakkor, hogy a kampányban felhasznált források "felhasználása nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható". "A Momentum nem igazolta, hogy betartotta a kampánypénzek felhasználásához kapcsolódó törvényi előírásokat, a számviteli-, a kampány- és a párttörvény tekintetében. Továbbá a költségvetési támogatás felfüggesztésének visszavonása semmilyen formában nem érinti az ÁSZ feljelentése alapján megindított hatósági eljárást" - írta az ÁSZ. Az ügyben a NAV költségvetési csalás miatt indított nyomozást

Mai közleményében az ÁSZ azt is jelezte, hogy az "együttműködés hiánya" miatt a Párbeszéd állami támogatásának felfüggesztése továbbra is érvényben van. Szerintük "a Párbeszéd 2019. január 16-a óta nem küldte meg az ÁSZ részére azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy a pártnál megteremtették a vonatkozó törvényeknek megfelelő gazdálkodás alapvető kereteit".