Jelentős lehűlés helyett csak fejfájást hozott a hidegfront

2019.03.01. 19:03 Módosítva: 2019.03.01. 23:21

Péntek délután hidegfront érkezett az országba északkeletről, szombaton köztes anticiklon, majd melegebb légtömegek érkeznek délkelet felől – írja az Időkép.hu. A front jelentős lehűlést nem hozott, 10 fok alatt szinte sehol sem maradt a hőmérséklet, de az időjárásra érzékenyek megérzik a változást.

Szombaton északkeleten mínuszokkal indul a reggel, máshol nem kell fagyokra számítani. Napközben sok lesz felettünk a felhő, eső, zápor elsősorban a Dunántúlon várható. Több napsütés északkeleten ígérkezik. A mérsékelt északias szelet több helyen élénk lökések kísérhetik. Délután 6-12 fok valószínű. 

Vasárnap is túlnyomóan felhős időre van kilátás, de délutántól már megkezdődik a melegedés. Eleinte keleten délután délnyugaton süthet többet a nap. Gyenge eső elszórtan előfordulhat. A nyugati-délnyugati szél több helyen megélénkül. Délután keleten, északkeleten 10 fok alatt marad a hőmérséklet, máshol 10-15 fok valószínű.

Hétfőn szeles, változóan felhős-napos idő körvonalazódik. Késő estétől a Dunántúlon egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor. Hajnalban 0, +5, délután 13-19 fokot mérhetünk. A kedd és a szerda is sokfelé szeles lesz. Eső, zápor szórványosan fordulhat elő, emellett legalább rövid időszakokra a legtöbb helyen kisüt a nap. Az éjszakák fagymentesek lesznek, napközben kedden 8-14, szerdán 10-16 fok várható.

Szombat: fejfájás

Szombaton a pénteki hidegfront mögött beáramló hideg levegő hatására hidegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek – írja az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése. Az érzékenyek görcsös panaszokat, vérnyomás-ingadozást, fejfájást tapasztalhatnak. A változékony idő és az időnként élénk szél fokozhatja a tüneteket, valamint ingerlékenységet, nyugtalanságot is kiválthat, illetve csökkentheti hő-és komfortérzetünket.

Reggel a fagyos északkeleti tájakon a kopásos eredetű ízületi fájdalmak is felerősödhetnek. Növekszik a megfázásveszély, öltözzünk melegen, rétegesen. Fontos a megfelelő folyadékbevitel. Az immunrendszer erősítése érdekében fogyasszunk vitaminban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket.