Karácsony népszavazást akar a Római-partra tervezett gátról

DMOHA20190220004
2019.03.01. 16:16

Az európai parlamenti választással egy időben tartana népszavazást a Római-partra tervezett gát ügyében Karácsony Gergely, baloldali pártok közös főpolgármester-jelöltje - közölte az MTI.  A Párbeszéd társelnöke pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: bár Tarlós István főpolgármester korábban élesen ellenezte, hogy a közvéleményt kérdezzék meg a gátról, most csütörtökön egy interjúban mégis arról beszélt, hogy népszavazásnak kellene döntenie az ügyben.

Karácsony Gergely ezért bejelentette: kezdeményezi, hogy Fővárosi Közgyűlés írja ki a népszavazást a Római-part gátja ügyében, és ezt tartsák meg a májusi európai parlamenti választással egy időben, így tulajdonképpen nullára csökkennének az ezzel kapcsolatos közkiadások.

Szabó Tímea, Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselője, a Párbeszéd társelnöke azzal vádolta Tarlós István főpolgármestert, hogy folyamatosan szembemegy a lakosság akaratával, a civilekkel és az ellenzéki pártokkal is, akik többször is közösen javasolták, hogy a fő védelmi gát mentén, vagyis a Királyok útja-Nánási út vonalon épüljön meg a Római-parton a gát. Szerinte Tarlós István folyamatosan "álszakértői jelentésekkel" próbálja meggyőzni Budapest polgárait arról, hogy a part mentén épüljön meg a gát, ezzel kedvezve a "fideszes ingatlanbefektetőknek" - tudósított a távirati iroda. 

Szabó Tímea ezért arra szólította fel a főpolgármestert, hogy állítsa le "a fideszes üzletembereknek, ingatlanspekulánsoknak kedvező" terveket, végre "térjen észhez", és oda építse meg a gátat, ahova a lakosság, a civilek is és a pártok is javasolják.

Nem fogjuk hagyni, hogy lerombolják Budapest utolsó természetes dunai partszakaszát, küzdeni fogunk azért hogy megmaradjon ez a terület a családoknak, és azért is küzdünk, hogy megépüljön az a gát, ami megvédheti Budapest lakosságát

- jelentette ki Szabó Tímea.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2019. február 20-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI)  • Tippek
  • Babaváró hitel