Népszava: A Hűvösvölgyi Gyermekotthonba költöztetnék a fóti gyermekváros mozgássérült fiataljait

2019.03.01. 08:32

Ahogy arról egy hete beszámoltunk, a Károlyi István Gyermekközpontból (fóti gyermekváros) kipaterolják a gyerekeket, akiket más városokban helyeznek el. A kormánydöntés szerint a gyermekeket Kalocsán, Aszódon, Zalaegerszegen és Budapesten helyezik el, ahol „euró­pai uniós forrásból megvalósuló új, korszerű férőhelyek garantálják majd a gyermekotthoni ellátás minőségének javulását".

A fóti Károlyi-kastély és annak parkja több intézménynek, szolgáltatásnak ad helyet (az itt található ingatlanok felett az MNV Zrt. gyakorolja a tulajdonosi jogokat). Ezek közül egyik a korábban fóti gyermekvárosként ismert Károlyi István Gyermekközpont.

A Népszava most azt írja, információik szerint a budai hegyekben található Hűvösvölgyi Gyermekotthonba költöztetné a kormány a felszámolás alatt álló Fóti Károlyi István Gyermekközpontban gondozott gyerekek egy részét. A lap szerint ezzel egyelőre az a probléma, hogy az intézmény nincs teljesen akadálymentesítve, miközben mozgássérült gyerekeket vinnének oda.

Az Emmi annyit közölt: „zajlanak a fejlesztések” azokban az otthonokban, ahova a fóti gyerekeket költöztetnék, írja a lap.

A kormány érve a fóti gyermekváros megszüntetése mellett is az a folyamat, amiben a nagy, elavult intézményeket kiváltják, hogy megszüntessék a tömegszerű intézményeket. A Népszava a konkrét esetben azonban hozzáteszi, hogy:

"Fót esetében azonban szó sincs tömegszerűségről: jelenleg 62 gyermeket látnak el a kastélyparkban kialakított lakóotthonokban. Közülük 32 speciális-, 24 különleges szükségletű, további 6 gondozott pedig kísérő nélküli menekült gyermek. Ehhez képest a hűvösvölgyi intézmény 78 férőhelyes, és nincs annyi különálló kis épület sem, mint Fóton, így a gyerekek egy helyre lennének bezsúfolva."

Prókai Judit gyermekvédelmi szakértő, aki három évig vezette a fóti központ speciális gyermekotthonát a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy nem először fordul elő, hogy a döntéshozók nem rendelkeznek elegendő információkkal, és kiemelte, hogy Fülöp Attila szociális államtitkár sem tűnik úgy, mintha tisztában lenne az ott folyó munkáról, életről. Fülöp többek között azt mondta, "a Károlyi-kastély „elzárt parkjában” élő gyerekek nem lesznek szerves részei a városnak, a közösségnek" - írja a lap. Prókai szerint azonban:

Elmehetett volna és megnézhette volna, hogy a kastélyparkban működő gyermekközpont Fót központjában található. A gyerekek nem a kastélyban laknak, hanem annak parkjában kialakított otthonokban. A park nem zárt, napi szinten látogatják a város lakói, sőt a turisták is. A gyerekek pedig rendszeresen részt vesznek a város rendezvényein. Több alkalommal éppen a kísérő nélküli kiskorúak nyertek díjakat a városi főzőversenyen

A fóti intézet megszüntetésének hírénél arról volt szó, Kalocsán, Aszódon, Zalaegerszegen helyezik majd el a gyerekeket, ám a lap szerint egyelőre egyik helyen sem tudnak semmiről.