Figyelmeztető sztrájkot tartottak a Paksi Atomerőműben

IV0C0040
2019.03.02. 14:46

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a fegyveres biztonsági őrség kiszervezésében érintett munkavállalók szombaton a Paksi Atomerőműben, miután nem született megoldás a kiszervezés miatt kialakult konfliktusra, írja az MTI.

A Paksi Atomerőmű két szakszervezete, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) még február végén jelentették be, hogy március 2-án a fegyveres biztonsági őrség kiszervezésben érintett munkavállalók kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak.

A sztrájkkövetelésben megfogalmazták, hogy a munkáltató a Fegyveres Biztonsági Őrség tevékenységét ne szervezze ki, vagy ha mégis kiszervezi, akkor méltányos feltételeket biztosítson a munkavállalóknak. Úgy vélik, a munkáltató személyében bekövetkezett változás a munkavállalók számára hosszútávon aránytalan sérelemmel járhat az irányadó munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása miatt – írtuk korábban.

Méltánytalanoknak és túlzónak tartja a szakszervezeti követeléseket az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Az esetleges átszervezések kezelése mindenkor a dolgozók érdekeinek messzemenő figyelembevételével zajlik; a mostani, törvényi kötelezettség teljesítése miatt végrehajtott átszervezést követően a fegyveres biztonsági őrök változatlan anyagi feltételek mellett végezhetik feladataikat az atomerőmű leánycégében, illetve a törvény által előírt juttatásokon felül jelentős kompenzációs csomagban is részesülhetnek – írta korábban közleményben a menedzsment.

Teljes körűen megvalósult a figyelmeztető sztrájk, miután a munkára kész állomány mind a 35 tagja aláírta a sztrájkban való részvételről szóló nyilatkozatot, közülük a szombaton munkába lépők tartottak kétórás munkabeszüntetést - tájékoztatta most az MTI-t a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezetének elnöke.

Lőrincz László azt is elmondta, hogy a folytatásról - a jogszabályok betartása mellett - hétfőn délután egyeztetnek. A munkabeszüntetés idején az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. gondoskodott a létesítmény védelméről.

A társaság a száz százalékos tulajdonában lévő Atomix Kft. keretében működtetné tovább a fegyveres őrséget a munkavállalók változatlan bérezésével. A felek a béren kívüli juttatásokat illetően nem jutottak egyezségre, ezért a szakszervezetek kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium elé tüntetést, majd szombatra munkabeszüntetést szerveztek. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. korábbi közleményében túlzónak és méltánytalannak nevezte a szakszervezetek követelését.

(Borítókép: Nagy Attila Károly/Index)