Momentum: Orbán Viktor ellopja a pénzt, veszélyben vannak az EU-támogatások

DSC 1292
2019.03.02. 14:41
Kórházakra, iskolára és munkahelyekre kellene költeni az EU-s pénzeket, ez a Momentum számára a szentháromság. Fekete-Győr András pártelnök a párt EP-programbemutatóján arról is beszélt, hogy szerinte Európában látják, hogy Orbán Viktor ellopja a pénzt, ezért veszélyben vannak a Magyarországnak járó EU-s pénzek.

Programbemutatót tartott szombat délután a Momentum, amely az EP-listájáról már december végén döntött. Két hónapja lehet tehát tudni, hogy a párt - közös ellenzéki akciók ide vagy oda - külön listát állít, amelyet Cseh Katalin, Donáth Anna és Nemes Balázs vezet.

A Momentum tavaly 3 százalékot kapott a parlamenti választáson, most május 26-án 5 százalék fölött kell szerepelnie, hogy egyáltalán képviselőt juttasson az Európai Parlamentbe.

Fekete-Győr András elnök a programbemutatón most azt ismertette, hogy a Momentum milyen európai politikát látna szívesen, akárhány képviselőt is juttat az EP-be. A Momentum európai céljait egy mondatban is összefoglalta az elnök:

Ami Orbánnak Isten - haza - család, az nekünk kórház - iskola - munkahely. Ez a mi szentháromságunk.

Fekete-Győr azt fejtette ki a beszédében, hogy erre a három célra kellene tehát többet költenie az EU-nak, és a Momentum szívesen látná, ha jobban osztanák el a pénzt Magyarországon.

Az elnök emlékeztetett, hogy 2004 óta több mint 12 ezer milliárd forintot kaptunk az EU-tól. "Ez naponta több mint 2 milliárd forint. Huszonöt metróvonal, félmillió lakás értéke érkezett ide. Mindenkire ebben az országban 1,2 millió forint jutott. Illetve: jutott volna. Kevesek vitték haza, amit sokaknak adtak."

Fekete-Győr szerint az elmúlt években többször előfordult, hogy fölösleges beruházásokra használták fel az EU-s pénzeket. Példaként említette, hogy Bodrogkeresztúron 40 millió EU-s forintból egy 40 centiméteres kilátót sikerült építeni. "40 centi. Ennél még a legkisebb magyar, Orbán Viktor is magasabb." Az elnök azt is kritizálta, hogy ma Magyarországon lassan minden városban le van térkövezve a főtér, és "lassan több a stadion, mint a focicsapat".

Fekete-Győr szerint azért kell az egészségügyre, az oktatásra és a munkahelyekre költeni, mert ezeken a területeken nagy a lemaradása Magyarországnak. Az elnök részletesebben is beszélt a szentháromságáról:

  1. "Az egészségügyi rendszerünk halálos beteg. A kórházaink szó szerint az összeomlás szélén. Jogosan rettegünk attól, hogy ha befekszünk, akkor kifekszünk. Hogy nem egy orvos, hanem egy patkány jön szembe a folyosón." A Momentum azért fog dolgozni, hogy az EU-s pénzeket működő és kényelmes kórházakra fordítsák.
  2. "Az oktatásunk nem készíti fel a gyerekeinket a változó világra, a 21. század kihívásaira. Ha Orbán Viktoron múlik, ő veszteseket nevel a gyerekeinkből. " A Momentum azért fog dolgozni, hogy az EU-s pénzből "szabad, a kreativitásnak és csapatmunkának helyet adó iskolákat" hozzanak létre. "Ahol nem a fideszes haver lesz az igazgató, hanem az arra legalkalmasabb jelölt."
  3. "A magyar munkavállaló elkeseredett, nem a teljesítmény számít abban, hogy ki jut előbbre, hanem a szolgalelkűség, haverság és hízelgés. Elkeseredett, mert pártkinevezett szinte mindenhol a főnök, az igazgató, az új menedzser, de lassan már a házmester is." A Momentum azért fog dolgozni, hogy több támogatást kapjanak az induló cégek, a jó ötletek, és a kis és közepes, helyi vállalkozások.

Orbán Viktor ellopja

Fekete-Győr beszédének egyik hangsúlyos eleme volt az is, hogy szerinte veszélyben van Orbán Viktor miatt az EU-s támogatások folyósítása.

Az Európai Unió vezetői nem hülyék. Ők is látják, hogy Orbán ellopja a pénzt és megfojtja Magyarországot. Ezért kötik majd az EU-s pénzeket jogállami feltételekhez. Veszélyben vannak a magyaroknak járó EU-s pénzek.

A Momentum elnöke szerint az Európai Unióban Orbán Viktor miatt "elzárhatják a pénzcsapot." A momentumosok feladata így, hogy megmentsék Magyarország pénzét, "ahogy több ezer milliárd forintot mentettünk meg a Nolimpiával."

Cseh Katalin, a Momentum listavezetője azt mondta: a választás tétje, hogy belátjuk-e, hogy "jövőnk csak a mi döntésünkön múlik", hogy a kivándorlást fontolgató fiatalok számára látszik-e megfelelő jövőkép Magyarországon. A Momentum Magyarországnak európai jövőt szeretne, amelyet "jól tudjuk, Orbán Viktor nem tud biztosítani". Ezzel szemben Cseh szerint a momentumosokra az jellemző, hogy "értjük a jövőt, értjük Európát, értjük Magyarországot is".

Euró, közös EU-hadsereg, közvetlen EB-elnökválasztás

A Momentum programjában egyebek mellett az szerepel, hogy

  • vezessék be az eurót;
  • Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez;
  • 2024-től az európai pártcsaládok egy-egy közös európai listát állítsanak, és az EP-választáson minden európai állampolgár ezekre a listákra szavazhasson;
  • az Európai Bizottság elnökét közvetlen módon válasszák;
  • álljon fel állandó európai hadsereg;
  • erősítsék meg a Frontexet, az európai határvédelmi szervezetet ;
  • tejesszék ki az Erasmus-programot, vezessék be az európai vasúti bérletet minden érettségizőnek;
  • vezessék be az oktatásban az európai uniós ismereteket.

(Borítókép: Bődey János/Index)