Veronai buszbaleset: ügyvédei szerint nem a megvádolt sofőr vezette a buszt

6241732400 HUSZ7263
2019.03.02. 08:51 Módosítva: 2019.03.02. 08:51

Olaszországban újabb tárgyalási napot tartottak pénteken a 17 halálos áldozattal járó veronai busztragédia ügyében. A Bors azt írja: a tárgyaláson az eset miatt megvádolt buszsofőr ügyvédei olyan szakvéleményt nyújtottak be, amely szerint a tragédia idején nem is V. János ült a volánnál.

A balesetben az egyik sofőr meghalt, társa, V. János súlyos sérüléseket szenvedett. Az ügyvédek által benyújtott szakvéleményben az szerepel, hogy V. János testén nem voltak kormánytól eredő sérülések. A balesetben elhunyt sofőr mellkasán viszont találtak zúzódásokat. A védelem szerint az ütközés közben V. János a széksorok közt állhatott.

A túlélők nehezen tudták felidézni, melyik sofőr vezette aznap éjjel a buszt. Volt, aki V. Jánosra emlékezett, de több olyan is, aki elhunyt társára. Ha az olasz perben bizonyítást nyer, hogy nem a vádlottként álló V. János volt a sofőr, az gyökeres fordulatot hozhat az ügyben, írja a Bors.

A magyar középiskolásokat szállító busz  2017. január 21-én éjszaka hajtott neki egy oszlopnak a Veronához közeli autópályán. A busz szétroncsolódott és kigyulladt. A tragédiában 17-en haltak meg. 

Olaszországban már elindult a bírósági eljárás. Ennek egyetlen magyar vádlottja a sofőr V. János. Mellette öt olasz vádlott van, akik az A4-es autópályáért felelősek.

A balesetben V. János is  súlyos sérüléseket szenvedett . A belélegzett füsttől sérült a légcsöve és a tüdeje. Tavaly nyáron úgy nyilatkozott: korábban valóban kezelték alvászavarral, de nem aludt el a volánnál, nem ez okozta a tragédiát. Az olasz hatóságok korábban úgy nyilatkoztak: semmi nem utalt a jármű műszaki meghibásodására, véleményük szerint a balesetet  emberi tévedés okozta .

A sofőr több mint egy évvel az eset után levelet írt a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatójának, amelyben  részvétét fejezte ki az  elhunyt diákok és tanárok hozzátartozóinak. Azt írta:  csak hónapokkal a baleset után tudta meg, hogy mi történt.   

Magyarországon egyelőre V. János háziorvosát gyanúsították meg a hatóságok  foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés véts égével, mert az orvos az alvászavarokkal kezelt V. Jánost  egészségügyileg alkalmasnak találta a busz vezetésére. A Bors ugyanakkor úgy tudja: V. János a buszbaleset idején is használt egy speciális készüléket alvási apnoéja enyhítésére, ami használt is neki, vagyis az orvosnak nem volt oka rá, hogy megtagadja a jogosítvány kiadását.   

(Borítókép: A baleset helyszíne a tragédia másnapján, 2017. január 20-án. Fotó: Huszti István/Index)  • Hírek
  • Hitelkártya