Ha az MNB-n múlik, olcsóbb lesz a karalábé és drágább a vodka

2019.03.04. 09:07
Új ösztönzőket, prevenciót, ingyenes szűrővizsgálatokat és komolyabb magánpiaci forrásokat szeretne a Magyar Nemzeti Bank a hazai egészségügyben. Segítené például a jegybank a kismamákat és növelné mesterséges megtermékenyítés állami támogatását.

A Magyar Nemzeti Bank a múlt héten fogalmazott meg egy olyan 330 pontosversenyképességi csomagot, amely célkitűzése szerint segíthet utolérni Ausztriát.

A Magyar Nemzet most a tabudöntőnek nevezett egészségügyi javaslatról tudott meg részleteket. A fő célkitűzés az, hogy a magyar lakosság egészségben eltöltött éveinek számát 60-ról, 64-re kell emelni. A cikk szerint nagyon sok olyan javaslatot is megfogalmaz az új megközelítésű anyagában a jegybank, amelyet korábban inkább az ellenzék tartott fontosnak.

Magánforrások

Az élre kívánkozik az a fő elgondolás, hogy az ágazat finanszírozásában a jelenleginél markánsabban, ugyanakkor szabályozottabban jelennének meg a magánforrások, az adórendszeren keresztül még inkább támogatnák az egészségesebb életmódot, az ellátórendszer szereplőitől pedig a mainál sokkal nagyobb hatékonyságot várnának a betegségek megelőzésében, korai felismerésében és eredményes kezelésében.

Szembenézés a realitásokkal

Az MNB szakértői rögzítik, hogy a lakosság egészségi állapota nálunk rosszabb, mint a régió hasonló fejlettségű országaiban, és ez a társadalom öregedése miatt fokozott terhet ró az egyébként is számos kihívással küzdő egészségügyi ellátórendszerre. 

A jegybank, egészségügyben is jártas szakértői a magyar egészségügyi rendszer egyik legnagyobb problémáját abban látják, hogy a betegségek számottevő részét az orvosok csak késői stádiumban diagnosztizálják, ami megnöveli a kezelések költségeit és csökkenti azok eredményességét. Az MNB ezért célszerűnek tartaná bővíteni a háziorvosok által végzett vizsgálatok körét (például a vérvétellel).

Rendszeres szűrés

Meg kell teremteni a lehetőségét annak is – írják –, hogy minden magyar állampolgár részt tudjon venni évente egy, nemének, korcsoportjának és kockázati tényezőinek megfelelő szűrővizsgálaton, illetve legalább kétévente végezzenek rajta átfogó állapotfelmérést. 

Az MNB az elsődleges prevenciót, vagyis az egészséges életmód elterjesztését is ösztönözné. Ennek érdekében felveti a zöldség- és gyümölcsfélék áfájának mérséklését, illetve a röviditalok és a dohánytermékek jövedéki adójának növelését-

A dokumentum leszögezi: hazánkban komoly problémát jelent, hogy nem fordítunk elegendő figyelmet a páciensek rehabilitációjára és folyamatos kontrolljára. Súlyos gondot jelent az is, hogy a betegek nem veszik be a felírt gyógyszereket, illetve nem tartják be az orvosok egyéb utasításait, például nem veszik komolyan a diétát vagy nem jelennek meg a kontrollvizsgálatokon.

Éljenek a kismamák!

A jelenleginél több vizsgálatot vehetnének igénybe tb-támogatással a kismamák, például 4D ultrahangot.

Végül egy meglepő fordulattal, a sokat átkozott magánegészségügy szerepét is növelni szeretné a jegybank. Mint a Magyar Nemzet cikke írja,

az MNB kifejezetten kívánatosnak tartaná az egészségpénztárak és a kiegészítő biztosítások szerepének növelését.

Ha az ide irányuló lakossági és munkáltatói befizetéseket az állam adókedvezményekkel ösztönözné, az nemcsak a közvetlen lakossági terhek csökkentését, de az állami és a magánegészségügy szétválasztását, továbbá a hálapénz visszaszorítását is elősegítené.

Demográfiai cél

Ha minden sikerülne, és a magyarok sokkal tovább élnének, ugyanakkor nem születne több gyermek, akkor a csomag összességében csak rontana az elöregedési folyamatokon. Éppen ezért természetesen a csomag nem titkolt célja a kedvező irányú demográfiai fordulat is. Az MNB azt javasolja, hogy 16 éves kortól vezessenek be államilag finanszírozott, rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokat, illetve a 35 évnél fiatalabb munkavállalók kapjanak plusz szabadnapot a gyermekvállalással kapcsolatos egészségügyi vizsgálatokra vagy a gyermekvállalást segítő tréningekre.

Több segítség a lombikosoknak

Végezetül rendkívül pozitív intézkedésnek tűnik, hogy a mesterséges megtermékenyítés esetében, a várakozási idők csökkentése céljából sürgetik, hogy

a kórházak korlátozás nélkül végezhessenek mestereséges megtermékenyítéssel kapcsolatos beavatkozásokat tb-finanszírozással.

Nincs pozitívabb hangulatú esemény ugyanis, mint egy lombikbébi-találkozó, Hiszen azok a szülők, akik költséget, egészségügyi beavatkozásokat energiát nem bánva, végigmennek ezeken a mesterséges folyamatokon, egészen biztos, hogy nagy örömmel várják a gyermekeiket. Hiszen a demográfiai csomagoknak - és ez nem rasszizmus - az is mindig nagyon fontos célja, hogy a gyermekek megfelelő közegben szülessenek meg. Ez nem pusztán a gyermekek későbbi sorsa, de a társadalom egésze szempontjából is nagyon fontos. Azok az aktívak fogják ugyanis eltartani a mindenkori idősöket, akik magas minőségű képzésben részesülhetnek, sokat fognak keresni és sok járulkékot fizetnek a későbbiekben.